Ослобођени тајландски студент и још четири оптужена за ометање краљевске поворке

Танјуг
Ослобођени тајландски студент и још четири оптужена за ометање краљевске поворке

БАНГКОК- Суд на Тајланду ослободио је данас студентског активисту и још четири особе, оптужене да су ометали аутомобилску поворку краљице током продемократских демонстрација 2020. године.

То је дjело за које су могли да буду осуђени на 16 година затвора или чак и на смртну казну.

Пресуда Кривичног суда у Бангкоку донијета је у предмету који се води по закону који циља на радње које могу да “нашкоде слободи краљице, насљедника и регента”, а правни експерти на Тајланду нису могли да се сете ниједног претходног поступка које вођен због кршења овог закона, преноси АП.

Спорни инцидент се догодио послије митинга у Бангкоку 14. октобра 2020. године, на годишњицу народног устанка који је подигнут 1973. године и довео је до пада вишедеценијске војне диктатуре.

Док су стотине демонстраната марширале до зграде владе гдје се налазе канцеларије премијера, на истој рути појавила се и краљевска колона са лимузином у којој је била краљица Сутхида, супруга краља Маха Вајиралонгкорна, и његов син, тада 15-годишњи принц Дипангкорн Расмијоти.

Фотографије објављене на друштвеним мрежама не показују никакво очигледно пријетеће понашање према краљичином аутомобилу, иако је неколико људи у маси поздрављало краљевску поворку продемократским покретом са три прста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана