Ослобођена жена која је невина провела 43 године у затвору

Танјуг
Ослобођена жена која је невина провела 43 године у затвору

ВАШИНГТОН- Пресуда Сандри Хем у САД, која је била  осуђена за убиство, поништена је након што је провела 43 године у затвору, пошто је судија окружног суда у Мизурију Рајан Хорсман пресудио да постоје "јасни и убједљиви" докази да је она невина.

Хем, стара 63 године, осуђена је 1980. године на казну доживотног затвора, за убиство библиотекарке Патрише Јешке, након што је полицији дала инкриминишуће изјаве док је била психијатријски пацијент, преноси Гардијан.

Судија Хорсман је у петак пресудио да је за убиство библиотекарке крив сада покојни полицајац, који је касније завршио у затвору због другог злочина, као и да Хем мора бити ослобођена у року од 30 дана.

Пресуда је донесена након што је правни тим Хем у јануару изнио аргументацију и доказе у случају најдужег затварања невине жене у историји Сједињених Америчких Држава.

-Захвални смо суду што је препознао тешку неправду коју је Хем трпјела дуже од четири деценије -саопштио је њен правни тим.

Како је наведено, Хем, која је од 12. године била на психијатријском лијечењу због слушних халуцинација и касније због употребе наркотика, прво је признала да је крива за убиство да би избјегла смртну казну 1980. године, након чега је пресуда одбачена, али је поново била осуђена 1985. године на основу истог признања.

-У неким тренуцима била је под дејством толико лијекова да није била способна да држи усправно главу и била је везана за столицу -навели су њени адвокати, који тврде да је током признања износила контрадикторне и "чињенично немогуће" изјаве под утицајем лијекова, што је суд тада игнорисао.

Правни тим Хем тврди да је полиција злоупотријебила њену менталну болест и навела је да да лажне изјаве док је била под утицајем лијекова, као и да је прикривала доказе који су указивали на Мајкла Холмана, полицајца тада старог 22 године, чији аутомобил је пронађен у близини мјеста злочина и који је у власништву  имао минђуше жртве.

Холман, који је преминуо 2015. године, тада је испитан у полицији, али многи докази током истраге о њему нису никад предати адвокатима Хем.

Судија Хорсман је у пресуди навео да "суд налази да докази директно везују Холмана за овај злочин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана