Оружје не мирује ни на Божић

ГС/Агенције
Оружје не мирује ни на Божић

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 318. дан. Упркос једностраном примирју које је наредио предсједник Русије Владимир Путин, настављени су сукоби дуж фронта на истоку земље.

Украјинске снаге гранатирале Петровски округ у Доњецку

Прес служба самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) саопштила је данас да су украјинске снаге испалиле 10 пројектила из вишецjевног ракетног система на Доњецк.

-Украјинске оружане снаге су из вишецевних ракетних система испалили 10 ракета на Петровски и Кировски округ у Доњецку - наводи се у саопштењу, преноси ТАСС.

Агенција наводи да су пет минута након гранатирања испаљена и четири пројектила НАТО калибра од 155 милиметара на Петровски округ.

Петровски и Кировски округ већ су јуче били мете гранатирања, подсјећа ТАСС.

Руски предсједник Владимир Путин наредио је раније да се дуж цијелог фронта успостави прекид ватре у трајању од 36 сати, што је Украјина до сада игнорисала.

Конашенков: Руске снаге обориле украјинске ракете и беспилотне летјелице

Портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков изјавио је данас да  да је руска противваздушна одбрана оборила четири украјинске беспилотне летјелице, пет ракета Ураган и ХИМАРС и једну ракету против радијације ХАРМ.

-Пет ракета вишецјевног ракетног система Ураган и ХИМАРС и једна америчка Противрадиациона ракета ХАРМ пресретнуте су у областима насеља Макејевка и Гуселскоје у Доњецкој Народној Републици и Очереватоје у Запорошкој области -  рекао је Конашенков, преноси ТАСС.

Он је навео да суи руске снаге успјеле да осујете  покушај напада украјинске 110. механизоване бригаде и 79. падобранске бригаде на руске положаје у близини Доњецка.

Портпарол је рекао да ће руска војска поштовати наредбу о прекиду ватре до поноћи, упркос томе што украјинске снаге настављају са  гранатирањем у току примирја.

-' Упркос артиљеријској ватри украјинских оружаних снага на насеља и руске положаје, руска војска наставиће да поштује најављени прекид ватре данас до 24 часа -, закључио је Конашенков.

Руска ПВО оборила дрон надомак Севастопоља

Руски системи противваздушне одбране оборили су дрон изнад вода код Севастопоља, објавио је данас на свом Телеграм каналу гувернер Михаил Развожајев.

-Прије око 15 минута противваздушна одбрана је оборила беспилотну летјелицу изнад вода на сјеверном прилазу луци. Чак ни света прослава Божића не може спријечити ова нељудска бића да нападају херојски град - написао је Развожајев јутрос у 03.26 часова, преноси ТАСС.

Севастопољ, сједиште руске Црноморске флоте, био је посљедњих мјесеци више пута на удару украјинских дронова.

Претходни покушај напада пријављен је 4. јануара, када су двије беспилотне летјелице оборене изнад вода у близини Севастопоља.

Гранатирања и у региону Доњецка и Луганска

У региону Доњецка, који је углавном контролишу руске снаге настављено је гранатирање и поред најављеног прекида ватре за Божић, тврдер украјинске власти.

Украјински гувернер источне покрајине Луганск на линији фронта Сергеј Хајдај рекао да су у прва три сата наводног прекида ватре Руси 14 пута гранатирали украјинске положаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана