Орбан: Украјина не може добити рат са Русијом на бојном пољу

ГС
Орбан: Украјина не може добити рат са Русијом на бојном пољу

Украјина не може да добије рат са Русијом на бојном пољу, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан, додајући да су дијалог и прекид ватре потребни да би се спасили животи.

Говорећи на брифингу у Стразбуру, Орбан је рекао да амерички републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп, ако буде изабран, неће чекати своју инаугурацију, већ ће почети да ради за мир у Украјини одмах послије избора 5. новембра, додајући да ће европски лидери морати да реагују на то.

Орбан, који дуго подржава Трампа, такође је рекао да су потребне и директне и индиректне комуникације између зараћених страна и да је дио међународне политике да трећа страна посредује између њих.

"Не желимо ништа да блокирамо, само желимо да убиједимо европске лидере да промијене своју стратегију о Украјини јер садашња стратегија не функционише", нагласио је Орбан.

Орбан је рекао да његова земља жели нормалне економске односе са Русијом у областима које нису погођене санкцијама. Мађарска се у великој мјери ослања на увоз руске сирове нафте и гаса, а руски "Росатом", такође, гради нуклеарну електрану у Мађарској.

"Ми смо транспарентни, радимо оно што кажемо. И мислимо да би у областима у којима нема санкција између ЕУ и Русије природно жељели да имамо нормалне економске односе са Русијом", рекао је Орбан, оптужујући неке западне колеге за "лицемерје", наводећи колико су нафте и гаса купили од Русије.

Он није именовао које су то државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана