Орбан у Грузији: Није лако бити хришћанин у Европи

Танјуг
Орбан у Грузији: Није лако бити хришћанин у Европи

ТБИЛИСИ - Током званичне посјете Грузији и разговора са својим грузијским колегом Ираклијем Гарибашвилијем у Тбилисију, премијер Мађарске Виктор Орбан је, говорећи о препрекама са којима се суочавају хришćани у Европи, изјавио да „није лако бити хришћанин у Европи“.

Религија је била велика тема током ове посјете мађарског премијера Грузији, а двојица премијера заједно су, са својим супругама, посјетили православни манастир и похвалили један другог због подршке хришćанским вриједностима, преноси портал Политико. 

„Није лако бити хришćанин и управљати хришćанском владом у Европи“, рекао је Орбан и изразио забринутост да су хришćанске традиције „осуђене на пропаст“ ако се не буду заштитиле. 

Говореćи у прилог европским тежњама Грузије, Орбан је изразио разочарење одлуком ЕУ да Грузији не додјели статус кандидата за чланство наводећи да је такав статус дат земљама које су у погледу развоја далеко инфериорније у поређењу са Грузијом. 

За Гарибашвилија, који је значај породице и традиције учинио каменом темељцем своје конзервативне владавине, Орбанова подршка долази у критичном тренутку када се грузијска влада суочава са критикама због одбацивања либерализма на штету демократских вредности као што су људска права. 

Према ријечима високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља „потребни су додатни напори Грузије“ најављујући да ће Европска комисија у октобру преиспитати напредак Грузије уз поруку да би грузијске власти требало да „искористе прилику“ која им се пружа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана