Орбан: Потребни додатни разговори у вези пријема Финске и Шведске у НАТО

Срна
Орбан: Потребни додатни разговори у вези пријема Финске и Шведске у НАТО

БУДИМПЕШТА - Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да су потребни додатни разговори између посланичких група прије него што посланици крену са ратификацијом захтјева Шведске и Финске за чланство у НАТО-у.

Посланици мађарског парламента почињу средином наредне седмице дискусију о захтјевима Финске и Шведске за чланство у Алијанси.

Финска и Шведска заједно су поднијеле захтјеве за чланство у НАТО-у у фебруару прошле године и њихове пријаве су ратификовале све чланице Алијансе сем Мађарске и Турске.

Орбан је истакао да је од посланика из његове странке Фидес затражио да подрже захтјеве Шведске и Финске, али је нагласио да неки од њих нису баш испуњени ентузијазмом за проширење Алијансе и траже додатне дискусије.

Према његовим ријечима, свима треба да буде јасно да Мађарска подржава чланство Финске и Шведске у НАТО-у, али да се морају саслушати забринутости Турске око уласка Стокхолма.

Лидер посланичке групе владајуће странке Фидес Мате Кочиш изјавио је јуче да Мађарска планира да пошаље делегацију у Шведску и Финску ради рјешавања “политичких спорова” који су довели до сумњи појединих посланика о томе да ли да подрже захтјеве двије нордијске државе за чланство у НАТО-у.

Кочиш наводи да поједини посланици Фидеса сматрају да су “политичари ових држава у протеклих неколико година вријеђали Мађарску на суров, неоснован и често вулгаран начин, а сада траже услугу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана