Орбан: Побједа Украјинаца није могућа

Срна
Орбан: Побједа Украјинаца није могућа

БЕРЛИН- Идеја да ће војна помоћ Запада омогућити Украјини да побиједи Русију на бојном пољу је погрешна, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

"Ја се држим реалности, а то је да је природа сарадње Украјине и Запада неуспјешна", рекао је Орбан за њемачки лист "Билд".

Према његовим ријечима, тврдње да ће оружје, новац и обавјештајни подаци, које Кијеву обезбјеђују САД и савезници из ЕУ, омогућити Украјини да побиједи представљају лоше разумијевање ситуације.

"То није могуће. Проблем је што ће Украјинци прије Руса остати без војника и то ће на крају бити одлучујући фактор", истакао је Орбан.

Он је одбацио процјену новинара да би без помоћи Запада цијела Украјина била под контролом Русије, рекавши да је то "хипотеза за коју нема доказа".

Орбан је нагласио да Москва и Кијев треба што прије да постигну примирје, јер ће Украјина, у супротном, изгубити велико богатство и велики број људи, те да ће се десити незамисливо уништење и да је због тога мир тренутно једино рјешење, пренијела је "Раша тудеј".

Мађарски премијер је напоменуо да сукоби неће престати све док Вашингтон, као главна подршка Кијеву, не одлучи да треба да буде мир.

"Оно што је заиста важно јесте шта Американци желе да ураде. Украјина више није суверена земља. Немају новца нити оружја. Они могу само да се боре јер их ми на Западу подржавамо", објаснио је Орбан.

Орбан је критиковао санкције које је ЕУ увела Москви због сукоба, рекавши да оне представљају неуспјех и када се ради о "бацању Русије на кољена" и о успостављању мира у Украјини.

"Санкције нису дјеловале. Изненађен сам што се испоставило да нисмо способни да их формулишемо на прави начин", рекао је Орбан.

Предсједник Владе Мађарске подсјетио је да је Будимпешта једна од неколико европских пријестоница које су одржале пословне везе са Москвом, јер је то добро за мађарски народ, уз напомену да он "не мари за предсједника Русије Владимира Путина нити Русију, већ се бори за Мађарску".

Коментаришући неуспјешну побуну групе "Вагнер" у Русији током викенда, Орбан је истакао да не види велики значај тог догађаја, јер није имао ефекат на "најважнију ствар", а то су, према његовом мишљењу, изгледи за постизање примирја у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана