Орбан открио Трампову стратегији за мир у Русију и Украјину

ГС
Орбан открио Трампову стратегији за мир у Русију и Украјину

Ако побиједи на америчким предсједничким изборима у новембру, Доналд Трамп ће брзо затражити мировне преговоре између Русије и Украјине, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан након приватних разговора с републиканским кандидатом, јавља Financial Times.

У приватном писму челницима Европске уније након посјете Кијеву, Москви и Пекингу, Орбан је навео како то значи да би у случају Трампове побједе  ЕУ требала поновно отворити директну дипломатску комуникацију с Русијом и започети преговоре на високом нивоу с Кином да би се пронашло мирно рјешење за рат у Украјини.

"Рат ће ускоро радикално ескалирати"

Орбан је у писму такође рекао да је, на темељу његових недавних разговора с руским предсједником Владимиром Путином, кинеским предсједником Си Ђинпингом и украјинским предсједником Володимиром Зеленским, општи утисак био "да ће интензитет војног сукоба радикално ескалирати у блиској будућности".

Financial Times видио је Орбаново писмо челницима ЕУ, али канцеларија мађарског премијера одбила га је коментирисати. 
Ни Трампов предизборни тим није одмах одговорио на захтјев за коментар.

ЕУ би требала предвидјети промјену америчке политике

- Не можемо очекивати никакву мировну иницијативу од Трампа до избора. Међутим, са сигурношћу могу рећи да убрзо након изборне побједе неће чекати своју инаугурацију, већ ће одмах бити спреман дјеловати као мировни посредник, написао је Орбан у свом писму посланом предсједнику Европског савјета Чарлсу Мишелу и другим челницима ЕУ. 

- Он за то има детаљне и добро утемељене планове, наводи се.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана