Орбан открио шта ће прво урадити ако Трамп побиједи

Агенције
Орбан открио шта ће прво урадити ако Трамп побиједи

БУДИМПЕШТА - Мађарски лидер Виктор Орбан обећао је да ће отворити "неколико флаша шампањца" ако се Доналд Трамп врати у Бијелу кућу сљедећег мјесеца, отприлике у вријеме када би у Будимпешти требало да буде одржан самит шефова ЕУ.

- Отворићемо неколико боца шампањца ако се Трамп врати - рекао је Орбан, описујући новембарски самит ЕУ као тренутак да се блок окупи "како би покушао да пронађе заједнички глас".

Орбан је рекао да Трамп, ако буде изабран за предсједника, неће чекати до инаугурације, већ ће одмах дјеловати "да успостави мир" између Украјине и Русије "како ми као европски лидери не бисмо губили вријеме".

- Морамо прво реаговати интелектуално, филозофски, а затим стратешки - рекао је Орбан, преноси РТ Балкан.

Трамп је, наиме, више пута тврдио да би могао да Украјини мир донесе "врло брзо", а и Орбанови ставови о Специјалној војној операцији, такође блиско одражавају ставове бившег америчког предсједника, кога је потпредсједница САД и кандидаткиња за предсједника демократа Камала Харис оптужила да понавља идеје Владимира Путина.

Обраћајући се новинарима у Бриселу Орбан, иако су његове колеге из ЕУ то чекале, није показао, како би то "Гардијан рекао" знаке кајања због својих мировних мисија које су укључивале посете Москви, Пекингу и Трамповој резиденцији Мар-а-Лаго.

Приступ ЕУ Украјини био је "глуп", наводећи да се рат није могао добити на бојном пољу и да је морало да се преговара.

- Лично сам, снажно убијеђен да нема рјешења на бојном пољу и мислим да стратегија коју слиједимо као Европска унија није добра... оно што радимо је само да губимо, губимо, губимо и губимо - додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана