Орбан: Неприхватљива одлука о кажњавању Будимпеште

Танјуг
Орбан: Неприхватљива одлука о кажњавању Будимпеште

БУДИМПЕШТА - Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да је невјероватна и неприхватљива одлука Европског суда правде да казни Мађарску јер не примјењује заједничку политику европског блока према азилантима.

“Одлука Европског суда правде да казни Мађарску са 200 милиона евра плус један милион евра дневно за одбрану граница ЕУ је нечувена и неприхватљива. Чини се да су илегални мигранти важнији бриселским бирократама него њихови сопствени европски грађани”, написао је Орбан на платформи “Икс”.

Суд правде ЕУ саопштио је раније данас одлуку о кажњавању Мађарске са 200 милиона евра јер не примјењује заједничку политику европског блока према азилантима.

“Мађарској је наложено да плати паушални износ од 200 милиона евра и казну од милион евра по дану кашњења због непоштовања пресуде Суда правде. Тај пропуст, који се састоји у намјерном избјегавању примјене заједничке политике ЕУ у цјелини, представља невиђену и изузетно озбиљну повреду закона ЕУ”, наводи се у саопштењу суда.

Портпарол Европске комисије за унутрашње послове и миграције Анита Хипер рекла је да је Комисија примила к знању одлуку суда и да очекује да ће се Мађарска повиновати тој одлуци.

“Комисија ће ступити у контакт са Мађарском да се распита о мјерама које намјерава да предузме да би испунила данас донесену пресуду”, рекла је Хиперова на дневном брифингу у Бриселу.

Портпарол Европске комисије Балаж Ујвари рекао је да ће Комисија потраживати новац од Мађарске у утврђеним интервалима, а у супротном ће Комисија одбити назначени износ од буџетских издвајања ЕУ тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана