Орбан: Нећемо дозволити илегалну миграцију нити ЛГБТ пропаганду

Срна
Foto: Taнјуг

БУДИМПЕШТА - Мађарска ни по коју цијену неће попустити пред уцјенама ЕУ у вези са питањима миграције или ЛГБТ пропаганде, без обзира на то колики је улог када се ради о замрзнутим новчаним средствима Уније, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

Он је током гостовања на радио-станици “Косут” рекао да Будимпешта неће пристати да промијени став ни за који износ новца из фондова које обезбјеђује Брисел.

Орбан је подсјетио да је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен у обраћању Европском парламенту у сриједу, 17. јануара, јасно поручила да тврдње Брисела против Будимпеште немају никакве везе са владавином права, већ су вођене незадовољством ЕУ због одлучног одбијања Мађарске да отвори врата протоку илегалних миграната или да дозволи ширење ЛГБТ пропаганде у мађарским школама.

“То је оно што Брисел жели да наметне Мађарима”, истакао је Орбан.

Орбан је подсјетио да је Европска комисија повукла око 20 милијарди евра из буџета ЕУ и других средстава која се дугују Мађарској, те осудио политику Комисије као уцјену.

“Оно што се дешава са нашом ђецом и унуцима је доста важније од новца. Не постоји износ који би могао бити прихватљив за пуштање миграната у земљу или оних који шире ЛГБТ пропаганду у школе”, нагласио је Орбан.

Премијер Мађарске одбацио је неосноване критике упућене Будимпешти због наводне забринутости за владавину права и мјера против корупције у тој земљи, пренио је ТАСС.

“Све су то бесмислице и преклапања. Мађарски правосудни систем испуњава све европске стандарде, а систем државних јавних набавки је повезан са заједничким системом ЕУ”, истакао је Орбан.

Он је изразио увјерење да је став мађарске владе о овим питањима уживао подршку јавности током националних консултација које су завршене у сриједу, 17. јануара. Више од милион и по мушкараца и жена је добровољно учествовало у анкети слањем упитника поштом. Резултати овог истраживања јавног мњења, које је између осталог укључивало питања о миграцијама, ЛГБТ пропаганди и Украјини, биће сумирани и објављени у наредних неколико дана. Поредећи себе са поштаром, Орбан је обећао да ће пренијети мишљење мађарских грађана лидерима ЕУ, који би требало да се састану у Бриселу 1. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана