Орбан: Ми смо на мађарској страни историје

Танјуг
Foto: Танјуг

БУДИМПЕШТА - Ми смо на страни Мађара у руско-украјинском рату, и наш одговор на питање да ли смо на доброј или лошој страни историје јесте да смо на мађарској страни историје, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан.

“Подржавамо и помажемо Украјину, у нашем је интересу да Украјина буде суверена, и у нашем је интересу да Русија не представља безбједносну пријетњу Европи, али није у нашем интересу да одустанемо од свих наших економских односа са Русијом”, рекао је Орбан за “Мађар немзет”.

На питање да је камен темељац његове политике да је у руско-украјинском рату прво потребно примирје, а потом мир, али да би рат могао да потраје чак и деценијама, Орбан је истако да постоји и та опасност. 

“Истовремено, Украјина може да се бори само док је САД подржавају новцем и оружјем. Ако Американци желе мир, биће мира”, истакао је он.

Орбан је казао да нико не може да очекује да ће се Украјинци одрећи дијела своје земље зарад мира, енергетске безбједности и просперитета Европе.

“То нико не може очекивати. Украјина је суверена држава, одлуку о томе када и зашто ратују треба да донесу Украјинци”, рекао је мађарски премијер.

Он је нагласио да Укрјинци знају око чега желе да се договоре, а да се о ономе шта ће дати и шта ће добити, одлучује током преговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана