Орбан: Мађарска излази из Међународне инвестиционе банке због санкција САД

Танјуг
Орбан: Мађарска излази из Међународне инвестиционе банке због санкција САД

БУДИМПЕШТА - Мађарска влада одлучила је да повуче своје представнике и изађе из Међународне инвестиционе банке (ИИБ), након што су САД тој банци увеле санкције због повезаности с Русијом, саопштио је премијер Виктор Орбан. Он је изјавио данас да ће Мађарска поштовати санкције према Русији, али да ће наставити да говори против њих.

-Никада се нисмо слагали са санкцијама, али не оспоравамо права других, укључујући САД, да уведу санкције. Од избијања рата, постало је јасно да су се могућности банке ИИБ сужавале, а сада када су је Американци ставили под санкције, она је ефективно уништена - рекао је Орбан, преноси Ројтерс.

Он је државном радију изјавио и да су САД важан савезник Мађарске, али да постоји разлика у ставовима које се односе на рат у Украјини.

ИИБ је мултилатерална развојна банка коју су 1970. основале чланице некадашњег Варшавског пакта, а након распада Совјетског Савеза њено чланство је почело да се осипа.

Пољска је иступила из ИИБ-а 2000. године, а Чешка и Словачка прошле године, након што су руске јединице ушле у Украјину.

Мађарска је њен други највећи акционар, послије Русије, а високи мађарски званичници су тамо имали функције, укључујући мјеста у одбору.

Санкције су ове недјеље уведене тројици високих званичника ИИБ-а у Будимпешти, двојици Руса и једном Мађару.

Вашингтон је саопштио да је позвао Мађарску да прекине везе са, како је описао “нетранспарентном платформом Кремља”, мислећи на ту банку чије је сједиште 2019. пресељено из Москве у Будимпешту.

Односи између Мађарске и САД су се погоршали посљедњих мјесеци због одуговлачења Будимпеште да ратификује приступ Шведске и Финске НАТО. Финска се придружила алијанси овог мјесеца, али је кандидатура Шведске за чланство на чекању до одобрења Мађарске и Турске, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана