Орбан: Лидери ЕУ желе сукоб са Русијом

СРНА
Орбан: Лидери ЕУ желе сукоб са Русијом

БУДИМПЕШТА- Руководство ЕУ могло би да заустави сукоб у Украјини за један дан да то жели, али они желе директан сукоб с Русијом и иду ка томе, указао је премијер Мађарске Виктор Орбан.

"Да европски лидери сада желе мир, прекид ватре на фронту би се догодио у року од 24 сата. Требало би само да кажу: 'Драги Украјинци, прекид ватре је неопходан, треба се зауставити, нећемо давати више оружја и новца док не дође до прекида ватре и мировних преговора'. Доналд Трамп то може да среди за један дан", констатовао је Орбан.

Он је за телевизију ТВ2 изјавио да уколико западне земље наставе истим темпом као до сада да шаљу оружје све већег домета у Украјину, "ускоро ћемо се приближити коначној и посљедњој станици, када ће се западноевропске или америчке трупе наћи у Украјини".

Мажарски премијер је упозорио да се "у овом тренутку налазимо на неколико центиметара од директног сукоба и лидери ЕУ то и желе".

"Морамо да се боримо да Мађарска, по својој жељи, остане ван свих акција које желе да спроводе ван територије Мађарске и против других држава", истакао је Орбан и најавио да управо о томе сљедеће недјеље у Будимпешти разговарати с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Он је навео да ће за то бити потребно показати снагу, јер, како је рекао, мађарске власти у 20. вијеку такође нису жељеле да учествују у два свјетска рата, али су у њих биле увучене, јер нису могле да се одупру.

"НАТО није настао како би се водиле војне операције ван граница Алијансе, то је строго забрањено, он је одбрамбена алијанса", навео је Орбан, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана