Орбан: Европа мисли да може побиједити Русију

гс
Орбан: Европа мисли да може побиједити Русију

Мировна иницијатива у вези са Украјином "иде у добром правцу", све што је раније било планирано је извршено, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан.

Он је потврдио да ће са својим напорима у вези руско-украјинског сукоба наставити и данас у Лондону, у оквиру самита Европске политичке заједнице, када ће покушати да убиједи европске лидере да одустану од провојне политике и окрену се миру. Ипак, оцјењује, за то ће бити потребно вријеме, будући да сваки човјек инсистира на својој идеји и тешко је да ће тек тако одступити од ње.

- Губитак људских живота је нешто највредније што можемо изгубити. То се дешава сваки дан, умире на хиљаде њих. Морамо да зауставимо ово – то је моје мишљење. Рјешење није на бојном пољу, оно је за преговарачким столом. Прекид ватре и мировни преговори. У то покушавам да их убиједим - поручио је Орбан пред почетак самита.

Премијер Мађарске је затим додао да европски лидери вјерују да могу да побиједе Русију, али да он тако не мисли.

- Мислим да рјешење овог сукоба није на ратишту. Они се надају (да могу да побиједе Русију), али ја не вјерујем уопште, јер знам Русију, знам Совјетски Савез, знам Украјину. Ја сам из сусједне земље, знам цијели контекст. Немогуће је пронаћи рјешење на бојном пољу, ми ћемо свакодневно губити хиљаде невиних људи - закључио је он.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана