Орбан: Европа балансира на ивици рата са Русијом

СРНА
Орбан: Европа балансира на ивици рата са Русијом

БУДИМПЕШТА- Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је данас да Европа непрестано балансира на ивици рата са Русијом, а посредни рат је практично већ у току, јер Запад испоручујуе све смртоносније оружје Кијеву и може доћи чак и до слања "мировњачке војске" у Украјину.

"Земље Европе као мјесечари на крову стално балансирају на ивици рата са Русијом. Ако испоручујеш оружје, дајеш сателитске информације, обучаваш војнике једне од зараћених страна, финансираш рад цијелог државног апарата, против друге стране уводиш санкције, шта год да говориш, ти учествујеш у рату, за сада посредно", рекао је Орбан.

Орбан је у свом редовном говору о стању мађарске нације за прошлу годину, истакао да је једини правилан излаз за Мађарску да се држи подаље од сукоба, јер се он догађа "између два словенска народа" и није близак Мађарима.

"Сукоб у Украјини може да се заврши само преговорима Русије и САД. То ће се неизбјежно догодити, а што се касније догоди, то ће бити виша цијена", сматра Орбан.

Он је истакао да мађарска влада не сматра да Русија нарушава безбједност Мађарске и цијеле Европе, преноси "Спутњик".

"Када је ријеч о атомском оружју, ситуација је таква да рат у Украјини не повећава и не смањује ризик од његове употребе", рекао је Орбан.

Мађарска агенција МТИ преноси да је Орбан критиковао Кијев, Брисел и Вашингтон због односа према мађарској националној мањини у западној Украјини.

"Док многи Мађари у Украјини гину херојском смрћу на фронту, мађарски национални симболи у Мукачеву и Мункачу се одстрањују, а мађарски директори школа су смјењивани", рекао је Орбан.

Он истиче да ће тон према Мађарској бити све оштрији како рат у Украјини буде постајао све бруталнији.

"Мађарска мора да буде спремна на све јаче провокације, увреде, пријетње и уцјене. Дипломатски притисак одавно више не признаје суверенитет", рекао је Орбан.

Он је навео да је амерички предсједник Џозеф Бајден поставио за амбасадора у Мађарској Дејвида Пресмена који је, како каже, човјек за притиске.

"Циљ именовања тог амбасадора је да се Мађари натјерају да уђу у ратни табор по сваку цијену", закључио је Орбан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана