Орбан: Долази промјена каква није виђена 500 година

Агенције
Орбан: Долази промјена каква није виђена 500 година

Мађарски премијер казао је како је Европска унија несвјесна онога што се догађа и упозорио на нови, азијски оријентирани "свјетски поредак". Искористио је прилику како би поново подржао кандидатуру Доналда Трампа за америчког предсједника.

- Европа је одустала од обране властитих интереса. Све што Европа данас ради је безусловно слијеђење продемократске вањске политике САД-а, чак и по цијену самоуништења, рекао је Орбан у Баиле Тушнаду, већинском мађарском граду у средишњој Румунији, пише Associated Press.

- Долази промјена каква није виђена 500 година. Оно с чиме се суочавамо заправо је промјена свјетског поретка, додао је, наводећи Кину, Индију, Пакистан и Индонезију као "доминантна средишта" свијета.

"Украјина ће се вратити у положај тампон-државе"

Такођер је оптужио Американце да стоје иза експлозија које су 2022. оштетиле плиноводе Сјеверни ток изграђене за пријенос плина из Русије у Њемачку, назвавши то "терористичким чином изведеним у очитој режији Американаца". Није понудио никакве доказе који би поткријепили тврдњу.

Орбан је почетком овог мјесеца отишао у Москву и Пекинг у склопу такозване "мировне мисије" с циљем посредовања у окончању руског рата у Украјини. Наведена путовања су изазвала критике већине европских челника.

Кад је ријеч о Украјини, Орбан је бацио сумњу на могућност да ратом разорена земља постане чланица НАТО-а или ЕУ. "Ми Европљани немамо новца за то. Украјина ће се вратити у положај тампон-државе", рекао је, додајући да ће међународна сигурносна јамства "бити уграђена у споразум између САД-а и Русије".

"Трампа желе стрпати у затвор"

Током рата у Украјини, Орбан се противио слању оружја украјинским снагама те је редно одгађао, разводњавао или блокирао напоре да се Кијеву пошаље финансијска помоћ, а Москви наметну санкције.

Орбан већ традиционално користи годишњи фестивал свеучилишта Тусваниос у Румунији како би указао на идеолошки смјер своје националне владе и исмијавао стандарде ЕУ блока, којем се Мађарска придружила 2004.

Поручио је како Трампова кандидатура за реизбор има за циљ "повући амерички народ из постнационалистичке либералне државе у националну државу" и поновио низ тврдњи да је Трамп неправедно кажњен како би се спријечио његов повратак у Бијелу кућу.

- Зато га желе стрпати у затвор. Зато му желе одузети имовину. А ако то не успије, желе убити, рекао је Орбан, говорећи о покушају атентата на Трампа на скупу у Пенсилванији овог мјесеца.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана