Орбан: Добили смо гаранције да наш новац неће бити послат Украјини

Тaнјуг
Foto: Танјуг

БУДИМПЕШТА - Мађарски премијер Виктор Орбан саопштио је данас да је његова земља добила гаранције да средства Мађарске из фондова Европске уније неће бити послата Украјини, због чега је гласао за слање пакет помоћи за Кијев у вриједности од 50 милијарди евра.

Према његовим ријечима, Мађарска је имала две бриге - да ће њен новац из фондова ЕУ бити послат Кијеву и да ће Унија одлучити да додели новац Украјини на „предуг период без провере“, преноси РИА.

„На крају смо развили механизам који гарантује разумно коришћење средстава у Украјини и добили гаранције да мађарски новац неће завршити у Украјини. Послије дугих преговора, прихватили смо овај приједлог“, рекао је Орбан у видео-поруци објављеној на Фејсбуку.

Свих 27 лидера постигло је договор око додатног пакета подршке Украјини од 50 милијарди евра, у оквиру буџета ЕУ, саопштио је раније данас предсједник Европског савета Шарл Мишел.

„Имамо договор“, навео је Мишел на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

Лидери ЕУ тиме су успели да превазиђу противљење Мађарске давању финансијске помоћи Украјини.

Мађарски премијер Виктор Орбан раније је рекао да је Мађарска спремна да учествује у одлуци ЕУ о пружању помоћи Украјини, али уз гаранције да ће се сваке године одлучивати да ли да се издваја новац за нову помоћ или не.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана