Орбан: Брисел и Трамп могу да окончају украјински сукоб за 24 часа

Срна
Орбан: Брисел и Трамп могу да окончају украјински сукоб за 24 часа

РИМ - ЕУ и потенцијални републикански кандидат на предсједничким изборима у САД Доналд Трамп могу да окончају сукоб у Украјини у року од 24 часа, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

-Ако би Трамп и ЕУ хтјели да заврше рат, могли би то да учине за 24 часа. Не смијемо заборавити да рат воде људи и баш ти људи, уколико желе, имају све могућности да постигну мир. Мислим да би Трамп, уколико постане предсједник, могао да за један дан постигне примирје у Украјини. Онда почињу разговори - рекао је Орбан за италијански лист “Ђурнале”.

Према његовим ријечима, стратегија ЕУ у вези са украјинским питањем била је неуспјешна чак и са тактичке тачке гледишта.

-Не разумијемо да се играмо ватром. Треба да се запитамо који су стратешки интереси Европе и да захтијевамо примирје. Наши грађани желе мир, а не рат, који би могао да буде политичка игра - истакао је Орбан.

Он је навео да очекује нову десничарску већину у Европском парламенту након избора који бити одржани у суботу и недјељу, 8. и 9. јуна, пренио је ТАСС.

-Тренутна Европска комисија била је неуспјешна када се ради о пољопривреди, сукобима, миграцијама и економији, те сада њено руководство треба да оде. Јачање демократије значи избор нове комисије, различите од тренутне, која је најгора откад ја памтим - нагласио је Орбан.

Премијер Мађарске наговијестио је да доста тога зависи од одлуке премијера Италије Ђорђе Мелони, која је лидер европских конзервативаца, и од лидера парламентарне групе француске странке Национални савез Марин ле Пен.

-Десничарске странке морају да сарађују, ми смо у рукама двије жене које морају да постигну договор - додао је Орбан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана