Општи суд ЕУ одузео имунитет бившем лидеру Каталоније Карлесу Пуџдемону

Танјуг
Општи суд ЕУ одузео имунитет бившем лидеру Каталоније Карлесу Пуџдемону

ЛУКСЕМБУРГ- Општи суд ЕУ донио је одлуку да бившем лидеру Каталоније Карлесу Пуџдемону не потврди имунитет, који је имао као члан Европског парламента, јер се суочава са правним процедурама у Шпанији.

Одлука је ударац за Пуџдемона, који је побјегао у Белгију 2017. године, како би избјегао кривично гоњење у Шпанији због организовања неуспјелог референдума за независност Каталоније.

Како наводи Ројтерс, одлука европског суда могла би да отвори пут за његово изручење Шпанији, што власти те земље захтијевају посљедњих шест година.

Суд у Луксембургу је одбацио жалбу коју је поднио Пуџдемон и подржао је одлуку Европског парламента да му се укине имунитет, као и сепаратистичким посланицима у ЕП и бившим министрима у каталонској влади, Тонију Комину и Клари Понсати. 

„Парламент не може да одобри имунитет, уколико ће то утицати на обавезујућа правна дејства у погледу шпанске судске власти“, наводи се у образложењу судске одлуке.

Пуџдемон је на Твитеру навео да ће се три посланика ЕП жалити Суду правде Европске уније.

„Бранићемо наша основна права до краја“, написао је он у Твиту.

У јануару је Врховни суд Шпаније одустао од оптужби за побуну против Пуџдемона након реформе кривичног закона земље, којим је укинуто ово кривично дјело.

Међутим, он се и даље суочава са оптужбама за грађанску непослушност и проневеру, за које је запрећена казна до осам година затвора.

Судија Врховног суда Пабло Љарена рекао је да ће поднијети нови захтјев за екстрадицију белгијским властима.

Претходни покушаји Шпаније да Пуџдемон буде изручен током његовог боравка у Њемачкој, Белгији и Италији нису успели.

Шпанија је прошле године измијенила кривични закон и уклонила члан који се односи на побуну, а на основу ког су поједини политичари сепаратисти осуђени на до 13 година затвора, након неуспјелог покушаја Каталоније да прогласи независност 2017. године.

Касније је премијер Педро Санчез помиловао осуђене, подсјећа британска агенција.

Пуџдемон, Комино и Понсати су 2019. године освојили мјеста у Европском парламенту, гдје су добили имунитет као европски посланици. Међутим, њима је 2021. укинут имунитет, за шта је гласало 400 посланика ЕП, 248 је било против, а 45 уздржано.

Због укидања имунитета, Пуџдемонов правни тим уложио је жалбу Европском суду у Луксембургу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана