Опсадно стање широм Француске, влада наредила распоређивање оклопних возила ФОТО

ГС
Foto: Танјуг

ПАРИЗ – Француска Влада је, због масовних нереда и насиља у земљи, наредила распоређивање оклопних возила жандармерије, као и отказивање свих већих догађаја, јавила је мрежа БФМТВ.

Француски премијер Елизабет Борн наложила је распоређивање четири возила "кентаур", као и 14 возила ВБРГ.

БФМТВ је јавила да је због нереда данас у Паризу приведено 150 људи.

Француски предсједник Емануел Макрон рекао је на састанку владе да Министарство унутрашњих послова користи додатна средства за контролу масе. Он је додао да полиција дјелује брзо и примјерено како би управљала ситуацијом.

Дарманин је додао да ће наредних неколико часова бити одлучујући и похвалио локалне власти, ватрогасце и полицију за спремност да дјелују у складу са законом и професионалном етиком, као и за храброст и професионализам.

Тинејџер алжирског и мароканског поријекла, кога је убио полицајац јер није зауставио аутомобил биће сахрањен сутра, а нереди који су избили поводом његове смрти настављени су широм Француске. 

Предсједник Француске Емануел Макрон "позвао све родитеље да буду одговорни", након треће ноћи насиља, јавила је БФМ ТВ. 

Француски министар унутрашњих послова Жерлалд Дарманен рекао је за телевизију ТФ1 да ће вечерас бити распоређено 45.000 полицајаца и жандарма широм земље. Такође је навео да је ноћас приведено 667 демонстраната. 

 

Он је затражио да власти Париза уведу забрану продаје и превоза ватромета, канистера горива и других хемикалија и запаљивих супстанци од 21.00 по локалном времену.

"Наредни сати ће бити одлучујући и знам да могу да рачунам на ваше беспријекорне напоре", поручио је Дарманен ватрогасцима и полицајцима који настоје да угуше немире. 

Он је затражио од локалних власти да обуставе аутобуски и трамвајски саобраћај од 21.00 сат у цијелој Француској. 

Влада је саопштила да ће бити размотрене све опције за заустављање немира. 

Немири су се распламсали широм земље, у Паризу, Марсеју, Лиону, Тулузу, Стразбуру, Ремсу и Лилу, пренио је Ројтерс. 

У Марсеју је ухапшено 28 људи, сазнаје БФМТВ у префектури Буш ду Рон. 

Мање групе нападају полицију у центру града каменицама, а на мети су и продавнице. 

 

Полицијска станица у Ремсу запаљена је и опљачкана током ноћи са четвртка на петак, а демонстранти су украли "одјећу националне полиције са ситоштампом", саопштила је префектура Марне. 

Лидери главних религија у Француској упутили су заједнички апел "за дијалог и мир". 

"Диијелимо бол Нахелове породице и молимо се за њу, посебно за његову мајку“ и "чујемо патњу и бијес који се изражава", али "једногласно потврђујемо да насиље никада није добар пут" , поручили су они. 

 

У овим тешким временима, чланови Конференције вјерских вођа у Француској (ЦРЦФ) позивају "на очување и учвршћивање неопходних веза и повјерења између становништва и полиције. 

Од 40.000 полицајаца који су били до сада распоређени широм земље, више од 200 је повријеђено, док је с друге стране током претходне ноћи ухапшено 875 особа.  

Пљачкане су продавнице укључујући "Епл" у Стразбуру, као и супермаркети Касино.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана