Опозициона скупштина гласала за смјену привременог предсједника Венецуеле Гваида

Танјуг
Опозициона скупштина гласала за смјену привременог предсједника Венецуеле Гваида

КАРАКАС - Опозициона национална скупштина Венецуеле гласала је за смјену привременог председника Хуана Гваида, распуштање његове владе и именовање комисије која ће управљати имовином земље у иностранству у настојању да се формира уједињени опозициони фронт уочи избора заказаних за 2024. годину.

Гваидо је представник разједињене опозиције Венецуеле од 2019. године, када се позвао на Устав и преузео привремену функцију предсједника уз подршку САД и других држава које су одбациле реизбор предсједника Николаса Мадура из 2018. године као лажан, преноси Ројтерс.

Мадуро је ипак задржао контролу над скоро свим институцијама Венецуеле, укључујући и снаге безбједности, а Гваидова привремена влада, која има контролу над имовином Венецуеле у иностранству и управља многим амбасадама, изгубила је у међувремену подршку.

Три од четири главне опозиционе групације - Правда на првом мјесту, Демократска акција и Нова ера - подржале су нацрт закона о свргавању Гваида и стварању петочлане комисије за управљање страном имовином, посебно америчком рафинеријом Цитго, подружницом државне нафтне компаније ПДВСА.

Присталице опозиције уозоравају да је неопходно јединство уочи избора.

-Вецћ постоје алати за заштиту имовине у Сједињеним Америчким Државама, Уједињеном Краљевству и у Португалији - изјавио је посланик Правда на првом месту Хуан Мигел Матеус.

За одлуку којом се елиминише привремена влада и формирање комисије гласала су 72 опозициона посланика, 29 је било против и осам уздржаних.

Гваидо, чији странка Народна воља није подржала нове мјере, позвала је посланике да га смијене, али не и да распусте прелазну владу.

Опозиционе странке се надају да ће Вашингтон продужити дозволу и заштитити Цитго од могућих заплијена поверилаца када у јануару буде истекла лиценца, с обзиром да Венецуела дугује повјериоцима више од 60 милијарди долара.

Сједињене Државе ће наставити да подржавају опозицију, скупштину и привремену владу „без обзира у ком облику“, поручио је у петак портпарол америчког Савјета за националну безбједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана