Опомена Бриселу да се не мијеша у унутрашња питања других земаља

GS
Foto: Sputnik

МОСКВА - ЕУ треба да се придржава принципа немијешања у унутрашња питања суверених народа, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Опет смо приморани да оштро скренемо пажњу ЕУ на неопходност придржавања принципа немијешања у унутрашње послове суверених земаља", рекла је Захарова коментаришући изјаву Петера Стана, главног портпарола ЕУ за спољне послове и безбједносну политику о измјенама руског законодавства о невладиним организацијама.

Нови руски закон предвиђа кривичну одговорност за учешће грађана у активностима било које стране или међународне невладине организације која није у регистру Министарства правде Руске Федерације.

"Према ЕУ, ови амандмани су наводно у супротности са Уставом Русије и озбиљно ограничавају права и слободе грађана. Штавише, извучени су дубоки закључци да амандмани генерално изолују Русе од остатка свијета", навела је Захарова и додала да је оваква нервозна реакција Европске комисије разумљива.

Она је истакла да руске законодавне иницијативе додатно ограничавају могућности Брисела да покуша да утиче на унутрашњу политичку ситуацију у Русији, што, како је рекла, иритира ЕУ.

Захарова је напоменула да стране невладине организације морају да региструју филијале или представништво у Русији како би легално могле да ангажују руске грађане у својим активностима.

"Гдје је овдје нечија изолација? Ово је једноставна формална процедура коју свака држава има. На потешкоће могу наићи само они који не желе да послују на транспарентан или цивилизован начин, већ теже да спроведу скривену агенду и у ту сврху довлаче знатна средства која се за те намјене издвајају из, између осталих извора, буџета земаља и блокова са непријатељском политиком у односу на Русију", указала је Захарова.

Према њеним ријечима, Русија само жели да се заштити од оних који се, под маском невладиних организација, баве уништавањем државе. "То је чињеница. Доста нам је", нагласила је Захарова, пренио је ТАСС. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана