Опкољена кућа лидера Хамаса: Он је мртав човјек који хода

ГС
Foto: Илустрација

ТЕЛ АВИВ – Израелска војска (ИДФ) је опколила дом лидера Хамаса Јахје Синвара у Кан Јунису, граду на југу Појаса Газе, али нема назнака да се он налази у опкољеном објекту

Како је наведено, лидер Хамаса поседује више кућа у којима се крије, а кућа у Кан Јунису опкољена од јуче, пренео је „Тајмс оф Израел". 

Израелске власти су раније саопштиле да је Синвар „мртав човек који хода"., пренијела је саудијска телевизије "Ал Арабиа".

САД, као најважнији израелски савезник, желе да главна фаза израелске офанзиве на Газу заврши за неколико седмица.  Наиме, амерички званичници очекују да ćе Израел вјероватно до јануара прећи на стратегију нижег интензитета која би уско циљала одређене припаднике и лидере Хамаса.

Како пише Тањуг, Бијела куćа је изразила забринутост поводом израелских операција током предстојећих неколико недеља, цитирајући неименованог америчког званичника који је изјаву дао за ЦНН.

"Он је потврдио да су САД у тешким и директним разговорима одлучно упозориле израелске власти да ИДФ не смију и на југу Појаса Газе да понове разорну тактику коју су користиле на сјеверу и да морају да учине више како би се спријечиле цивилне жртве", наведено је. САД су предочиле Израелу да се глобално јавно мнијење све више окреćе против њихове копнене операције у којој су страдале хиљаде цивила и указале су да се брзо троши вријеме које Израел има за наставак своје војне операције у садашњој форми и уз међународну подршку која рапидно слаби.

Званичник Хамаса Осама Хамдан изјавио је да неће бити преговора, ни размјене талаца док не престане "израелска агресија" на Појас Газе.

"Ми сматрамо да је израелски премијер Бењамин Нетанијаху у потпуности одговоран за животе израелских талаца и за ометање склапања споразума о размјени", рекао је Хамдан на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс. Током седмодневног примирја, палестинска милитантна група је ослободила више од сто израелских талаца из Појаса Газе.

Нетанијаху је, пак, изјавио да тренутно не постоји могућност да се таоци које палестинска милитантна група Хамас и даље држи у Гази врате кући. Он се састао са породицама талаца које је претходно Хамас ослободио, а како преноси Реутерс, неколико чланова породица који су присуствовали састанку су огорчено критиковали израелску владу.

Турска је одбацила планове о успостављању тампон зоне у Појасу Газе, изјавио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган. Он је рекао да је такав план, који је прошле недјеље Израел доставио Турској и неким арапским државама, непоштен према Палестинцима. За тренутну ситуацију у региону Блиског истока, лидер Турске оптужио је подршку коју Запад, посебно САД пружају Израелу, и упозорио Тел Авив да операције против припадника Хамаса не проводи на територији Турске, "јер би могао платити високу цијену за то".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана