Ракета пала на зграду у Ашкелону

ГС
Foto: Танјуг

Израел је ушао у нову фазу рата, одбрамбене снаге дјелују у свим дијеловима Појаса Газе, а главне операције су на југу у Кан Јунису.

Палестинско министарство: Од почетка сукоба погинуло више од 15.900 Палелстинаца

Више од 15.900 Палестинаца, укључујући 250 здравствених радника, убијено је у Појасу Газе од избијања рата 7. октобра, изјавила је данас министарка здравства палестинске самоуправе Маи ал-Каила.

-Број мртвих стално расте упркос међународном апелу израелским снагама да у новој фази војне офанзиве у Појасу Газе, која је почела 1. децембра после истека примирја са Хамасом, ограниче смртоносна дејства која угрожавају цивиле - рекла је министарка Маи ал-Каила на конференцији за новинаре у граду Рамала на Западној обали, преноси Ројтерс.

Више од 40.900 људи у Појасу Газе је рањено у израелским ваздушним нападима, наводи се у извештају министарства здравства палестинске самоуправе на Западној Обали.

Ал-Каила је поновила да су израелски ваздушни напади погађали здравствене установе и болнице, као и да су израелске снаге притвориле 30 здравствених радника током своје копнене офанзиве. -Здравствене службе у Гази су у катастрофалном стању -, упозорила је министарка здравства палестинске самоуправе Маи ал-Каила.

Ракета пала на зграду у Ашкелону

Ракета испаљена из Појаса Газе погодила је стамбену зграду у јужном израелском граду Ашкелону, при чему је неколико људи повријеђено, јавила је израелска телевизија “Кан”.

У извјештају се наводи да су двије жене лакше повријеђене од фрагмената ракете, а још три особе и даље су у стању шока, укључујући двоје дјеце.

Упозорење за ваздушни напад оглашено је пет пута на југу Израела током претходног часа.

Израелска војска претходно је покренула интензивну операцију против Хамаса у области града Хан Јуниса, на југу Појаса Газе.

Анкара: Упозорење израелском Мосаду да не циља Хамас на тлу Турске

Министар унутрашњих послова Турске Али Јерликаја упозорио је Израел на озбиљне посљедице потенцијалне операције израелске обавјештајне агенције Мосад против припадника палестинске радикалне групе Хамас на територији Турске.

-Наше службе безбједности су се већ изјасниле о томе. Таква иницијатива је неприхватљива и скупо ће коштати Израел - упозорио је Јерликаја, преноси ТВ канал ТРТ Хабер.

Према ријечима турског министра, на састанку Владе једна од тема била је и евентуална операција Мосада против припадника Хамаса на турском тлу.

Турске новинске куће објавиле су у понедјељак да је турска национална обавештајна организација МИТ упозорила израелске обавјештајне службе на посљедице потенцијалног прогона званичника Хамаса на турској територији. Упозорење је услиједило након извјештаја у којима се тврди да ће Израел циљати припаднике Хамаса који живе ван Палестине, укључујући Турску и Катар.

Катарски емир: Ово је геноцид, катарски премијер: Преговори и даље у току

Катарски премијер шеик Мохамед бин Абдулрахман ел Тани, изјавио је данас да су преговори о посредовању у постизању примирја у Појасу Газе и даље у току, са циљем да се оконча рат, док је катарски емир Тамим Бин Хамад ел Тани назвао “геноцидом” израелску војну кампању у Појасу Газе.

Катарски емир, током отварања самита Савјета за сарадњу арапских држава залива у Дохи, позвао је Савјет безбједности УН да врати Израел за преговарачки сто, преноси Ал Џазира.

Он је рекао да је срамота што међународна заједница није зауставила “овај гнусни злочин”, додаје Гардијан.

Катарски емир оптужио је Израел за “системско и намјерно убијање невиних ненаоружаних цивила” и оцијенио да је то “геноцид који је починио Израел”.

С друге стране, катарски премијер рекао је да су преговори о посредовању у Појасу Газе и даље у току, са циљем да се оконча рат, наводи Ројтерс.

-Катар наставља да улаже напоре да обнови примирје, ослободи таоце и размијени заробљенике - рекао је катарски премијер на конференцији за новинаре након самита Савјета за сарадњу арапских држава залива.

Катар је имао значајну улогу у посредовању у постизању привременог примирја између Израела и Хамаса, које је омогућило ослобађање више од 100 талаца из Појаса Газе, након напада Хамас 7. октобра. Израел је, заузврат, пустио из својих затвора многобројне палестинске заробљеникке. СЗО: Ситуација у Гази погоршава се из сата у сат

Ситуација у Појасу Газе погоршава се "из сата у сат", изјавио је званичник Светске здравствене организације (СЗО) за палестинске територије Ричард Пиперкорн. 

Он је новинарима путем видео везе из Газе рекао да је израелско бомбардовање интензивирано свуда, укључујући југ Појаса Газе, у Кан Јунису, па чак и у Рафи, преноси Ројтерс. 

Привремено примирје између Израела и палестинске милитантне групе Хамас истекло је у петак ујутро. 

Израел: Очекујемо тешке борбе у другој фази рата, Хамас је бирао бојно поље

Израел очекује тешке борбе у новој фази рата који води у Појасу Газе, али је отворен за "конструктивне повратне информације" о смањењу штете по цивиле, све док су такви савети у складу са постављеним циљем уништења Хамаса, саопштила је данас израелска влада. 

"Сада идемо даље са другом етапом. Друга фаза ће бити тешка у војном смислу", рекао је портпарол владе Ејлон Леви новинарима, преноси Ројтерс. 

Израелске снаге почеле су са дејствовањем у јужном делу Појаса Газе, гдје се налази око милион палестинских избјеглица из сјеверних области енклаве, који су ти побјегли од ранијих сукоба. 

Тел Авив се тренутно суочава са снажним међународним притиском, укључујући и Вашингтон, да смањи цивилне жртве током својих војних акција. 

"Сваку конструктивну повратну информацију коју добијемо, било какав озбиљан војно-стратешки савјет о томе како циљати Хамас уз минимизирање штете по цивиле, наравно, прихатићемо", рекао је Леви. 

Он је навео да би такав савјет морао да буде у складу са циљем Израела, који подразумева уништење палестинске милитантне групе. 

"Наставићемо са нашом кампањом уништавања Хамаса, кампањом с којом су САД сагласне око стратешких циљева овог рата, да он не може да се заврши док Хамас још увек постоји", рекао је портпарол израелске владе. 

Леви је додао да Израел улаже много напора да би смањио штету по цивиле. 

"Нисмо ми бирали бојно поље, Хамас је изабрао бојно поље", нагласио је портпарол израелске војске.

Бригаде ел Касам: Уништено више од 10 јединица израелске војне технике

Војно крило палестинског покрета Хамас - Бригаде ел Касам - саопштило је да је данас унуштило више од 10 јединица израелске војне технике у Кан Јунису на југу Појаса Газе.

„Борци Ел Касама су гађали пет ционистичких јединица технике пројектилима 'јасин 105' на истоку Кан Јуниса", наводи се у саопштењу.

Размјера од два палестинска цивила убијена у Гази на сваког припадника Хамаса је, према речима портпарола израелске војске Џонатана Конрикуса, „изузетно добра".

Његова изјава је услиједила након тврдњи медија у понедељак, који су се позивали на високе израелске војне званичнике, да су два цивила убијена у Гази на сваког борца Хамаса.

Седмична рочишта у суђењу за корупцију израелском премијеру Бенјамину Нетанијахуу биће сведена на два недељно умјесто досадашња три.

Француска замрзла имовину лидера Хамаса у Гази

Француска је замрзла на шест мјесеци имовину лидера Хамаса у Гази Јахје Синуара, који се сматра организатором напада тог палестинског покрета 7. октобра на Израел.

„Фондови и економски ресурси који припадају, које посједује или контролише Јахја Синуар,... предмет су мјере замрзавања имовине", наводи се у одлуци француске Владе од 30. новембра, која данас ступа на снагу.

Министарство финансија није било доступно за прецизирање износа замрзнуте имовине, пише „Фигаро".

Сличном одлуком Министарства финансија у Берсију, донетом 13. новембра, на пола године замрзнута је имовина Мухамеда Деифа, који руководи војним крилом Хамаса .

Француски државни секретар задужен за Европу Лоранс Бон затражила је у новембру увођење европских санкција против водећих званичника Хамаса, углавном финансијских, које би могле да буду у форми замрзавања имовине.

Израел: Циљ проширених акција уништење лидера Хамаса

Циљ проширених акција је, уништење лидера Хамаса, саопштио је Израел.

Најмање 50 цивила је убијено, а више стотина је повређено, у серији израелских напада на двије школе у граду Гази, у ​​којима су била смјештена расељена лица, саопштила је палестинска новинска агенција Вафа. Нема сигурних зона у Појасу Газе, поручио је шеф Уједињених нација за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс.

Израелска војска је саопштила да је током ноћи извршила нападе на бројне локације Хезболаха у Либану, након прекограничних напада те милитантне организације. У саопштењу израелске војске се наводи да су борбени авиони погодили неколико лансирних локација, "терористичку инфраструктуру“ и војну структуру Хезболаха, преноси Тајмс оф Израел. Такође се наводи да је раније пројектил испаљен на израелски погранични град Зарит, што је навело израелске снаге да гранатирају извор ватре.

Израелска војска је навела и да изводи интензивне нападе у Кан Јунису, и на другим мјестима у Појасу Газе на инфраструктуру Хамасa.

Око 120 руских држављана евакуисаних из Појаса Газе стигло је у Москву летом изнајмљеним авионом, саопштило је руско Министарство за ванредне ситуације. Међу њима је 30 дјеце. Од од почетка сукоба између Израела и палестинске милитантне групе Хамас евакусиано је 880 руских држављана из Појаса Газе, преноси Ројтерс.

Портпарол руског Министарства за ванредне ситуације Роман Окхотенко је истакао да је Русија становништву Газе доставила више од 288 тона хуманитарне помоћи.

Десетине израелских тенкова, оклопних транспортера и булдожера ушло је у јужни део Појаса Газе код Кан Јуниса, док израелска војска спроводи копнену офанзиву на том подручју.

Израелска војска, након што је проширила копнену офанзиву и бомбардовала циљеве широм енклаве, наредила је Палестинцима у око 20 области у централном делу Појаса Газе да оду даље на југ и објавила мапе на интернету. Објавила је нови хуманитарни коридор и саопштила да је главни ауто-пут Газе Салах ел Дин (Саладин) "зона борбе".

Циљ проширених акција израелске војске је, након истека једнонедељног прекида ватре, уништење лидера Хамаса у Појасу Газе, саопштио је Израел. Међу метама су и лидери Хамаса за које Израел вјерује да се крију у Катару и Турској.

Анкара је упозорила Израел да ће бити "озбиљних посљедица" уколико Израел покуша да елиминише Хамасове званичнике који живе ван палестинских територија, преноси РТС.

Локални званичници у Гази, са друге стране, наводе да су интензивирани израелски ваздушни напади на истоку Кан Јуниса, те да израелске копнене снаге продиру у источни дио и опкољавају подручје тог града.

Најмање 50 цивила је убијено, а више стотина је повријеђено, у серији израелских напада на двије школе у граду Гази, у ​​којима су била смјештена расељена лица, саопштила је палестинска новинска агенција Вафа (Wafa).

Министарство здравља у Гази саопштило је да је од суботе у Појасу Газе убијено више од 800 Палестинаца. Од почетка сукоба 15.899. Како се наводи, 70 одсто убијених су жене и дјеца. Нема сигурних зона у Појасу Газе, поручио је шеф Уједињених нација за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана