"Oперација саксија": Власти Амстердама желе да уклоне неуредно постављене саксије

Танјуг
Foto: Гардијан

АМСТЕРДАМ – Власти у холандској пријестоници Амстердаму покренуле су “операцију саксија”, јер како су истакли, прекомјерно постављање саксија у зградама угрожава приступ објектима.

Становници су са запрепашћењем реаговали на планове власти у Амстердаму да уклоне оно што сматрају неуредно постављеним саксијама, пренио је Гардијан.

У приступу који су локални медији назвали “операција саксија”, централни кварт холандске пријестонице ограничава становнике да поставе двије саксије пречника 50 центиметара, направљене од “одрживог” материјала и постављене уз предњи зид зграде.

Читави “вртови” саксија на паркинг мјестима и испод дрвећа биће уклоњени, наводи се у меморандуму градских власти.

На састанку градског савјета одржаном у уторак, предсједница Извршног одбора централног дијела Амстердама Амели Стренс рекла је да су запуштене саксије непривлачне, лоше за биодиверзитет и да чине објекте мање приступачним за оне који користе помагала за кретање и колица.

Поједини становници Амстердама су задовољни што град реагује на забринутост људи због претрпаних тротоара, док други истичу да напуштени или паркирани бицикли и терасе барова заузимају велики дио јавних простора, као и отпад, наводећи и да велики број туриста посјећује град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана