Операција Курск пореметила преговоре између Украјине и Русије

Танјуг
Операција Курск пореметила преговоре између Украјине и Русије

КИЈЕВ - Украјина и Русија планирале су да преговарају о дјелимичном прекиду ватре, али их је пореметила офанзива украјинских оружаних снага на Курску област, преноси Монд, позивајући се на неименованог украјинског званичника.

Према извору, идеја о преговорима настала је након јунског мировног самита о Украјини.

"Катар је предложио преговоре о енергетици и желио је да у њима учествују Русија и Украјина како би постигли конкретне, опипљиве резултате. Али недавна ескалација украјинских упада на Курск је одложила ову одлуку до даљег. Преговори је требало да се одрже крајем августа", додао је извор.

Неименовани украјински дипломата рекао је за Монд да се Украјина ослања на Катар у мировним преговорима, који "дуго времена ради са тимом предсједника Володимира Зеленског". 

Можда није случајно што се самит у Швајцарској одржао у алпском љетовалишту Бургеншток, у власништву катарског ланца хотела, наводи париски лист.

Истовремено, према извору, Украјина је одлучна да настави рад на мировним преговорима, али без Русије.

"Можда изгледа чудно рећи да је преговарање о миру без Русије могуће, али је то заправо могуће и ми ћемо радити на томе", рекао је он, цитира Монд.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова негирала је постојање било каквих директних или индиректних преговора између Русије и Украјине о безбједности цивилне критичне инфраструктуре. Истовремено, Кремљ је навео да док Украјинци спроводе офанзиву у Курској области, неће бити мировних преговора са Кијевом.

Кијев очекује да ће офанзива у Курској области подстаћи руску страну на преговоре. 

"Поред економских и дипломатских средстава, постоји и војни инструмент у Курском региону, јасно видимо како се војни инструмент објективно користи да би се Москва убиједила да уђе у поштен преговарачки процес", рекао је савјетник украјинског предсједника Михаило Подољак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана