Опера у Сиднеју неће бити освијетљена поводом крунисања због штедње

Танјуг
Опера у Сиднеју неће бити освијетљена поводом крунисања због штедње

СИДНЕЈ - Одлука да опера у Сиднеју не буде освијетљена поводом данашњег крунисања краља Чарлса Трећег је мјера штедње, изјавио је портпарол владе Новог Јужног Велса.

У Аустралији, која признаје британску круну, улога монархије је контроверзна. У земљи је 1999. године одржан референдум о томе да ли земља треба да постане република, на којем је 55 одсто гласача било против, док новије анкете показују различите нивое подршке тој идеји, наводи Ројтерс.

Многе јавне зграде и споменици у Аустралији, укључујући и зграду парламента у главном граду Канбери, вечерас ће бити освијетљене краљевском љубичастом бојом у част крунисања, али то неће бити случај са Сиднејском опером, која је прошле године била освијетљена поводом смрти краљице Елизабете Друге.

-Влада Новог Јужног Велса сматра да је постигла прави баланс у погледу испуњавања очекивања друштва поводом обиљежавања овог догађаја, а притом је водила рачуна о јавним трошковима - рекао је портпарол владе.

У Аустралији ће сутра у прослави крунисања учествовати и војска, биће испаљени плотуни и организован прелет ваздухопловних снага.

Премијер Ентони Албанезе, који ће присуствовати крунисању Чарлса у Лондону, изјавио је раније да ће се на церемонији заклети на вјерност краљу Чарлсу, упркос томе што је републиканац.

-Желим да видим Аустралијанца као шефа аустралијске државе... То не значи да не можете поштовати институцију, а то је систем власти који имамо - рекао је Албанезе у петак за државну телевизију АБЦ.

Британског монарха као свог монарха и шефа државе, осим Аустралије, признају и Нови Зеланд и 12 других области Комонвелта ван Уједињеног Краљевства, иако је та улога углавном церемонијална.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана