ОпенАИ: Нујорк тајмс хаковао ЧетГПТ да би покренуо тужбу

Танјуг
ОпенАИ: Нујорк тајмс хаковао ЧетГПТ да би покренуо тужбу

ЊУЈОРК – Калифорнијска компанија ОпенАИ затражила је од америчког савезног суда да одбаци тужбе за ауторска права које је против ње поднио "Њујорк тајмс".

ОпенАИ тврди да је лист "хаковао" четбот ЧетГПТ и друге системе вјештачке интелигенције (АИ) за генерисање лажних доказа на основу којих је покренут случај, пренио је Ројтерс.

Њујоршки лист је у децембру тужио ОпенАИ и његовог највећег финансијског инвеститора Мајкрософта, оптужујући их да користе милионе чланака Тајмса без дозволе за обуку четботова за пружање информација корисницима.

ОпенАИ је у поднеску на савезном суду на Менхетну истакао да је Тајмс „навео технологију да репродукује свој материјал путем обмањујућих упутстава која очигледно крше услове коришћења ОпенАИ технологије".

-Наводи у притужби Тајмса не испуњавају његове чувене ригорозне новинарске стандарде -саопштио је ОпенАИ и додао да ће "истина, која ће изаћи на видјело током овог случаја, доказати да је Тајмс платио некоме да хакује њихове технолошке производе".

Тајмс је међу неколико власника ауторских права, који су тужили америчке технолошке компаније због наводне злоупотребе њиховог рада у обуци вјештачке интелигенције, навео и групе аутора, визуелних умјетника и музичких издавача.

Поменуте технолошке компаније истакле су да њихови АИ системи "поштено користе материјал заштићен ауторским правима" и нагласиле како наведене тужбе "пријете развоју индустрије потенцијално вриједне више билиона долара".

Ројтерс напомиње да Њујорк тајмс, поред осталог, оптужује ОпенАИ и Мајкрософт да су у неколико случајева четботови давали корисницима готово дословне одломке његових ауторских чланака када се то затражи.

ОпенАИ је у свом поднеску навео да је Тајмсу требало „десетине хиљада покушаја да генерише веома аномалне резултате“.

- У уобичајеном поступку, не може се користити ЧетГПТ за сервирање Тајмсових чланака по жељи -саопштио је ОпенАИ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана