Опасан топлотни талас с рекордним температурама стигао на исток САД

Tanjug
Foto: Instagram

ВАШИНГТОН- Све јачи топлотни талас стиже данас у источни дио Сједињених Америчких Држава и покреће упозорења о опасностима које представљају велика врућина и влага, што ће потрајати најмање до суботе.

 Национална метеоролошка служба је саопштила да то упозорење важи за око 180 милиона људи, или око половину становништва САД, у последњим данима по врућини рекордног јула широм света, због температура знатно изнад 100 степени Фаренхајта (37,8 степени Целзијуса). 

Званичници у Њујорку, Вашингтону, Филаделфији и другим великим градовима позвали су људе да избjегавају рад или игру напољу, да пију много течности и да обилазе своје најближе.

 “Наредна четири дана биће изузетно врућа и треба водити рачуна о себи и о људима око себе”, рекла је градоначелница Вашингтона Мјуријел Баузер. Очекује се да ће температура у престоници САД достићи 41,7 степени Целзијуса. У Филаделфији, званичници су до суботе прогласили ванредно стање због топлоте, и отворили телефонску линију за помоћ старијим особама, као и центре за хлађење, а појачали су и бригу о бескућницима. Расхладни центри су такође отворени широм Њујорка за оне који немају приступ клима-уређајима.

 “Врућина је смртоносна, а климатске промjене чине екстремне врућине све учесталијим и још опаснијим, посебно за угрожене Њујорчане”, рекао је комесар за здравство Њујорка Ешвин Васан. Растућа учесталост и интензитет лоших временских прилика симптоматични су за глобалне климатске промене изазване људским фактором које подстичу екстреме, кажу стручњаци из ове области, а очекује се да ће тренутни топлотни таласи потрајати до августа.

Према метеоролошкој служби овај јун био је најтоплији забиљежен у САД од 1850. године, што је такође и 47. узастопни јун и 532. узастопни месец са температурама изнад просјека 20. вијека. Мјесец јул ове године такође је рекордан по температурама на светском нивоу, па је рецимо хиљаде туриста побјегло од пожара насталих због велике врелине у Грчкој, док су температуре у на сјеверозападу Кине порасле на чак 52,2 Ц. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана