Расте број погинулих у циклону Фреди: Страдало скоро 200 људи, у болницама нема мјеста 

ГС
Малави
Foto: AP Thoko Chikondi | Малави

Најмање 190 људи погинуло је у Малавију након што је тропска олуја Фреди погодила јужну Африку по други пут за мјесец дана.

Огромне количине воде прекриле су квартове, однијевши многе домове. У комерцијалном центру Малавија, Блантајеру, забиљежена је већина смртних случајева, 158, укључујући 36 страдалих у клизишту. Влада је прогласила стање катастрофе у 10 јужних округа који су најтеже погођени олујом. Спасиоци раде непрестано и користе лопате да пронађу преживјеле закопане у блату.

- Ријеке се изливају, људе носи вода, зграде се руше - рекао је портпарол полиције Питер Калаја за BBC.

Владина агенција за помоћ у катастрофама саопштила је да је број погинулих порастао са 99 у понедељак на 190, док су око 584 особе повријеђене, а 37 се и даље води као нестало.

Више од 20.000 људи је расељено, додаје се. Званичници у главној болници у Блантајеру рекли су да не могу да се изборе са огромним бројем тијела која су примили.

Они су апеловали на породице ожалошћених да покупе лешеве за сахрану јер је у болничкој мртвачници понестало простора.

Очекује се да ће број мртвих расти јер су неке области и даље одсјечене због непрестане кише и јаког вјетра. Олуја је такође пресјекла снабдијевање електричном енергијом у Малавију, а у већини дијелова земље забиљежени су дуготрајни нестанци струје.

Национална електропривредна компанија саопштила је да није у могућности да покрене своју хидроелектрану јер је била пуна рушевина. Највише су погођене густо насељене сиромашније заједнице, које живе у кућама од цигле и блата. Неке од ових кућа су се срушиле због поплавних вода, док је друге бујица потпуно однијела.

УН и друге агенције упозориле су да би временски период олује могао да погорша избијање колере - што је једна од најгорих криза јавног здравља у Малавију. Влада је апеловала за помоћ десетинама хиљада људи који су остали без хране и крова над главом.

Фреди је најјачи забиљежени тропски циклон, а могао би да буде и најдуготрајнији, према Свјетској метеоролошкој организацији. Олуја је у недјељу погодила Мозамбик у виду циклона, други пут за мање од мјесец дана, након што је погодила острвску државу Мадагаскар у Индијском океану, изазвавши тешка разарања.

Тешко је утврдити обим штете која је причињена у Мозамбику и број мртвих, јер су у неким дијеловима погођених подручја прекинути напајање и телефонски сигнали.

До сада је пријављено око 10 смртних случајева.

Стручњаци кажу да климатске промјене чине тропске олује широм свијета влажнијим, вјетровитијим и интензивнијим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана