Олуја Киран погодила и јужну Енглеску, у Француској једна особа погинула

Танјуг
Олуја Киран погодила и јужну Енглеску, у Француској једна особа погинула

ЛОНДОН - Олуја Киран погодила је британска острва праћена јаком кишом, а јужну Енглеску су захватили вјетрови брзине од 160 километара на сат, који су претходно током ноћи погодили Француску и Ламанш.

Издата су жута, наранџаста и црвена временска упозорења, која указују на потенцијални ризик по живот и имовину.

Стотине школа широм јужне Енглеске затворено је због олује и јаке кише, а обустављене су и жељезничке линије, док је возачима на југу и западу Велике Британије препоручено да избјегавају приобалне путеве, објавио је BBC.

Жути метео аларм је на снази у дијеловима Енглеске, Шкотске и Велса.

У олуји Бабет прије двије седмице, која је погодила Велику Британију, најмање седам особа је погинуло, а на хиљаде кућа је погођено поплавама.

Француски медији су јавили да је олуја захватила западну обалу Француске са брзином до 178 километара на сат у западној Бретањи.

-Једна особа је погинула, а 1,2 милиона домаћинстава је без струје усљед удара олује "Киран" - рекли су француски званичници.
Више од 1,2 милиона домова у Француској остало је без струје након што је олуја Киран погодила ту земљу током ноћи, а вјетрови достигли максималну брзину од 193 километра на сат.

-Олуја је оставила 1,2 милиона домова без струје у Француској, од којих се 780.000 налази у Бретањи - саопштио је француски дистрибутер електричне енергије, објавио је “Франс 24”. Метеоролози су најавили да ће се током дана олуја помјерити ка унутрашњости, а за укупно 31 француски департман на снази је наранџасти метео аларм.

У појединим областима дуж Атлантика очекују се таласи висине од осам до 10 метара, а у Паризу је на снази упозорење на јак вјетар. Очекује се да ће у Француској до петка ујутру бити обустављен саобраћај са више аеродрома широм земље, као и жељезничке линије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана