Олуја и снијег погодили Калифорнију, најмање пет особа погинуло

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЛОС АНЂЕЛЕС- Најновији налет оштрог, зимског времена које је погодило Калифорнију, шири се и на сусједне америчке савезне државе, а власти су пријавиле најмање пет смртних случајева повезаних са олујом у Сан Франциску и околини, сви од обореног дрвећа.

Налет кише,ветра и снијега на планинама у Калифорнији, који је сада у опадању, обарао је далеководе и оставио без струје од уторка све до сриједе поподне више од 92.000 домова и предузећа, док су поплаве проуроковале да 14.000 људи буде под наредбом за евакуацију, преноси Ројтерс.

Још скоро 48.000 становника широм ове америчке државе је упозорено да буду спремни да побегну на виши терен, у случају да се кишом набујали потоци излију из корита или насипи ослабљени олујом пропадну, саопштили су из калифорнијске службе за ванредне ситуације.

То је дванаеста таква олуја која је захватила западну обалу САД од краја децембра, посљедња карактеристична по екстремним вјетровима које прате падавине, и која је на неким мјестима изазвала велику штету.

Пет људи је погинуло од дрвећа које је обрушио јак вјетар широм калифорнијског залива у уторак . двоје у Сан Франциску, једно у Окланду и по једно у округу Контра Коста и Сан Матео, према званичницима и извјештајима локалних медија.

Више од 20 других смртних случајева повезаних са олујом забиљежено је широм Калифорније у претходним епизодама временских непогода током ове зиме.

Према првим извјештајима, током јучерашње олује регистровано је више од 700 случајева пада дрвећа и великих грана у Сан Франциску, који су проузроковали материјалну штету  на бројним објектима, саопштили су градски званичници.

Најмање једна особа је повријеђена, а оштећено је скоро десетак зграда и више возила, након што је редак торнадо јуче погодио град Монтебело, који се налази југоисточно од Лос Анђелеса.

Национална метеоролошка служба је торнаду дала оцјену ЕФ-1 с процењеним највећим вјетровима од 175 км/х, што је најјачи торнадо који је погодио подручје Лос Анђелеса од 1983. године.

Невријеме је донијело обилан снијег на вишим надморским висинама.           

Забиљежене су укупне сњежне акумулације до 1,22 метра и локално до два метра, саопштила је метеоролошка служба.

Изузетно влажна зима у Калифорнији довела је до наглог преокрета, у америчкој савезној држави која је посљедњих неколико година била на удару суша и шумских пожара, што је према стручњацима посљедица  климатских промјена које су изазване људским фактором, наводи Ројтерс.

Како су киша, снијег и вјетрови  ослабили широм Калифорније у среду, олујни фронт се проширио даље на исток САД преко дијелова Неваде, Аризоне, Колорада, Новог Мексика и Јуте, саопштила је метеоролошка служба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана