Олуја хара Европом, расте број мртвих (ФОТО/ВИДЕО)

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЛОНДОН – Најмање седам људи је погинуло, а десетине је повређено у олуји Киран, која је погодила сјеверозападну Европу са јаким пљусковима и ударима ветра до 200 км/х, који је ломио дрвеће , због чега су зграде оштећене, школе затворене, а снабдијевање електричном енергијом и саобраћај обустављени или отежани у многим областима.

Портпарол француске владе Оливије Веран изјавио је данас на БФМТВ- у да је 523.000 домова и даље без струје, укључујући више од 350.000 у Бретањи.

"Усљед невремена прекинути су далеководи", рекао је Веран и додао да ће се ситуација поправити у наредним сатима, пренио је француски лист "Фигаро".

Он је казао да је у току више од 10.000 интервенција хитних и ватрогасних служби, што је прилично велики број.

У саопштењу јавне електродистрибутивне мреже Енедис, наведено је да је још 3.000 људи мобилисано да поправе електричну мрежу.

"Олуја се повукла, али и даље има тешко доступних подручја, посебно због дрвећа које је пало на путеве", рекао је управник Енедиса, која запошљава више од 3.000 људи.

Како наводи француски лист, док предсједник Француске Емануел Макрон путује у Бретању, премијерка Елизабет Борн се очекује у Кану, на сјеверу Француске, у ватрогасној станици, како би разговарала са службама за хитне случајеве и локалним званичницима.

На северу Француске возач камиона је јуче погинуо, након што је олуја оборила стабло дрвета које је пало на његову кабину, а најмање 16 људи је у тој земљи повријеђено у невремену, док је више од 1,2 милиона људи остало без струје, укључујући око половине становништва Бретање, преноси Гардијан.

Један 70-годишњи мушкарац погинуо је у Авру, након што је пао са балкона, у несрећи коју полиција доводи у везу са рекордним ударима вјетра у олуји Киран.

У Шпанији је једна жена погинула када је дрво пало на њу у центру Мадрида, а том приликом су и три особе повређене.

Двије особе су погинуле у центру Гента, у Белгији, након што су на њих пале гране које је вјетар ломио са дрвећа.

Једна од жртава је дијиете од пет година, док је друга 64-годишња Њемица у посјети Белгији.

Још једна особа је тешко повријеђена у лучком граду Антверпену, када је високи зид попустио због рекордних удара вјетра, саопштиле су власти.

На југу Холандије, у провинцији Лимбург, једна особа је погинула када је на њу пало дрво, саопштили су локални медији.

#Cornwall and the wrath of Storm Ciaran.... Ciaran pic.twitter.com/2YGC4KCawa

— Volcaholic (@volcaholic1) November 2, 2023

Најмање још десет 10 људи је повријеђено од посљедица невремена широм те земље, од тога најмање три теже.

Њемачка ватрогасна служба је јуче саопштила да је 46-годишња жена из Баварске, која је била на породичном одмору са супругом и двоје дјеце, погинула од пада дрвета, док је планинарила у близини Рамелсберга у планинама Харц.

Локалне власти широм сјеверозападне Европе су затварале паркове, шуме и приобална подручја, док је више авионских летова и локалних железничких линија отказано, а неки од путева су били затворени.

Sever floods due to Ciaran strom in the Campi Bisenzio of Tuscany region, Italy(02.11.2023)

Source: Antonino Monteleone
TELEGRAM JOIN https://t.co/9cTkji5aZq pic.twitter.com/gsYUXJlOaX

— Disaster News (@Top_Disaster) November 3, 2023

Од посљедица олује Киран, која је током ноћи стигла у Италију, погинуле су три особе, а једна се води као нестала, преноси Анса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана