Олуја Габријел стиже на Нови Зеланд, хиљаде људи без струје

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ВЕЛИНГТОН - Хиљаде људи на Новом Зеланду остало је без струје у тренутку када се земља суочава са почетком јаке олује, преноси Ројтерс.

Олуја Габријел, која је са циклона категорије 2 прешла у субтропску олују, током ноћи прошла је преко аустралијског острва Норфолк и почела да удара у најсјевернији регион Новог Зеланда, наводи британска агенција.

Метеоролози су издали "црвено" упозорење на олујни вјетар и кишу за подручје Окланда и Нортленда, гдје се очекује до 200 мм кише и удари ветра до 130 километара на сат.

Власти су формирале центре за евакуацију и поручиле становништву да се припреми довољним залихама за три дана, у случају ако не буде могуће да напусте домове.

Олуја Габријел долази на Нови Зеланд недјељама након што је јака киша изазвала поплаве у граду Окланду, који је и даље под ванредним стањем.

Због тога је десетине хиљада врећа са пијеском подијељено тамошњем становништву због забринутости да су већ наквашена земља и ослабљена инфраструктура учинили куће подложнијим поплавама, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана