"Октоберфест" ипак без канабиса

СРНА
Foto: Агенције

МИНХЕН- Минхенски "Октоберфест" ове године би могао да буде проглашен за зону "без канабиса", иако је његово конзумирање и посједовање недавно легализовано у Њемачкој.

Марихуана је дјелимично декриминализована широм земље 1. априла, али су нови прописи наишли на отпор, посебно у конзервативним круговима, пренио је Би-Би-Си.

Премијер Баварске Маркус Зедер рекао је да његова покрајина неће постати "рај" за оне који конзумирају марихуану и најавио "строгу акцију" тим поводом.

Неименовани члан његовог тима изјавио је да се разматрају приједлози да се општинама омогући стварање зона "без канабиса".

Баварски министар за савезне послове Флоријан Херман навео је "то може бити рјешење, на примјер, за народне фестивале или за `Октоберфест`".

Милиони посјетилаца попију милионе литара пива током манифестације која се одржава у Минхену сваке године у септембру и октобру. Као и у случају догађаја широм Њемачке, организатори "Октоберфеста" сада ће морати да узму у обзир нове и компликоване законе о либерализацији канабиса.

Према новом закону, одрасли могу да узгајају, носе и пуше ограничене количине дроге, а присталице нових прописа кажу да ће то побољшати контролу квалитета и обуздати црно тржиште.

Противници вјерују да ће промјене, заправо, подстаћи црно тржиште, бити додатни терет за полицију и наштетити здрављу младих људи.

Пушење канабиса у познатом минхенском јавном парку "Енглеска башта" такође би могло да буде забрањено, пренијели су њемачки медији. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана