Око 60.000 крава и телади нестало без трага

ГС
Око 60.000 крава и телади нестало без трага

БЕЧ - Недостаци у праћењу и сумњиве трговинске праксе које укључују хиљаде крава поново су откривени у Аустрији. Упркос растућој критици, министар пољопривреде Норберт Точниг ћути и не пружа хитне одговоре, упозоравају активисти за права животиња.

Почетком године, истраживачка платформа „The Marker“ открила је да се на хиљаде стеоних крава извозе из Аустрије у Алжир, без икаквих доказа о њиховој локацији. Министарство здравља је такође потврдило да не постоји никаква информација о томе шта се дешава са животињама након извоза.

Не постоје накнадне провјере да ли се животиње заиста користе за повећање популације млијечних крава, као што се тврдило.

- Министарство нема податке о томе колико се ових животиња тренутно држи и гдје - наводи се у званичном одговору.

43 краве на интерактивној мапи

Како би открила гдје се налази приближно 60.000 несталих крава и њихове телади, платформа је покренула пројекат „Cowfinding“.

До сада, тим тврди да је документовао 43 краве, које су приказане на интерактивној мапи на сајту. Разговори са фармерима, трговцима и радницима у кланицама на лицу мјеста у Алжиру откривају систем који се једва или уопште не надгледа.

Истраживачки тим извјештава да се краве препродају на локалним сточним пијацама након њиховог доласка у Алжир, често без документовања њиховог мјеста боравка. Такође је откривена једна аустријска крава са телетом на сточној пијаци у пустињи Сахари.

Друштвене мреже

У исто вријеме, друштвене мреже, посебно платформе као што су Фејсбук и ТикТок, постале су велико, нерегулисано тржиште за трговину аустријским кравама. Било ко може да купи краву преко тих платформи, без обзира на њихову позадину или сврху, и потпуно је нејасно ко на крају купује животиње или шта се са њима дешава.

Трговац са којим су истраживачи „The Marker“ ступили у контакт телефоном изјавио је да је превозио болесну аустријску краву која више није могла да хода у камионету до зоолошког врта, гдје је, како је рекао, завршила као храна за предаторе. Такве праксе су незаконите у Аустрији јер јасно крше законе о заштити животиња.

Сумњиви канали

То што се аустријске краве нуде као комерцијална роба на друштвеним мрежама и препродају путем понекад сумњивих канала показује очигледне недостатке у контроли ових извоза.

- Нашим пројектом „Cowfinding“ желимо да поставимо основу за откривање ових нетранспарентних пракси и да поставимо темеље за будуће мјере за промјене - каже активиста за права животиња Тобиас Гесингер.

Ни асоцијације за сточарство, ни Комора за пољопривреду, нити Министарство пољопривреде очигледно нису одговорили на писани захтјев „The Marker-а“, пише Кронен Цајтунг, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана