Око 4.000 Британаца заглављено у Судану, евакуисан само дипломатски кор

Srna
Foto: Printscreen

ЛОНДОН- Око 4.000 грађана Велике Британије заглављено је у Судану усљед оружаних сукоба, а многи Британци оптужују британску Владу да их је "напустила" након евакуације дипломатског кора, јавили су данас британски медији.

Многе земље покренуле су јуче евакуацију својих држављана и дипломата из Судана након што су се стране у сукобу - суданске оружане снаге и паравојна група Снаге за брзу подршку /РСФ/ - обавезале на тродневни прекид ватре.

И британски премијер Риши Сунак рекао је јуче да је Британија евакуисала своје дипломате и њихове породице у "сложеној и брзој" операцији.

Међутим, неколико хиљада обичних грађана Велике Британије остало је "заробљено" у Судану, не добијајући никакву помоћ од Владе осим препорука да "остану унутра", објавио је лист "Дејли мејл", додајући да неки људи покушавају да се сами извуку из земље након што су изгубили наду у власти Британије.

Владе других земаља, укључујући Француску, Њемачку и Холандију, успјеле су да евакуишу своје држављане, док су британски званичници усредсредили напоре на спасавање само дипломата и њихових породица, наводи лист.

Лист "Тајмс",објавио је данас да се Британија спрема да пошаље два војна брода у Порт Судан како би помогли у евакуацији из те афричке земље. Лист наводи да ће можда бити потребно два-три дана да бродови стигну до Судана са Блиског истока гдје су учествовали у поморским вјежбама.

У досадашњим сукобима војске и паравојних снага Судана погинуло је око 600 људи, док је повријеђено више од 3.500. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана