Око 300 дjеце спасено из сиротишта у Судану

Танјуг
Око 300 дjеце спасено из сиротишта у Судану

КАРТУМ- Око 300 дjеце спасено је из сиротишта у главном граду Судана, Картуму, гдjе су била блокирана због борби између суданске војске и паравојне групе Снаге за брзу подршку, саопштили су данас хуманитарни званичници.

Евакуација је услиједила након што је од половине априла у тој установи 71 диjете умрло од глади и болести, преноси АП.

Око 300 дјеце из сиротишта Ал-Мајкома у Картуму пребачено је на "безбjеднију локацију" у тој сjевероисточној афричкој држави, рекао је портпарол УНИЦЕФ-а Рикардо Пирес.

Он је навео да су суданска министарства социјалног развоја и здравља преузела бригу о дjеци, док је УНИЦЕФ обезбиjедио хуманитарну подршку, укључујући медицинску његу, храну, образовне активности и игру.

Пирес је истакао да су дjеца прошла љекарске прегледе и да ће свако дијете коме је потребна хоспитализација имати приступ здравственој заштити.

Међународни комитет Црвеног крста, који је помогао у евакуацији, саопштио је да су дјеца, узраста од једног мјесеца до 15 година, премјештена након што је осигуран безбједан коридор до Маданија, главног града провинције Џазира, око 135 километара југоисточно од Картума.

Назим Сираг, активиста који води локалну добротворну организацију Хадхрин, рекао је у телефонском интервјуу да су деца превезена касно у уторак у нову установу у Маданију.

Више од 860 цивила, укључујући најмање 190 дјеце, је погинуло, а хиљаде других је рањено од почетка сукоба 15. априла, показују подаци синдиката љекара, али ће број жртава вероватно бити много већи.

Сукоб је приморао више од 1,9 милиона људи да напусти своје домове, укључујући око 477.000 оних који су прешли у суседне земље, према агенцији УН за миграције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана