Око 2.000 дјеце Илиноиса злостављало католичко свештенство посљедњих 70 година

Танјуг
Foto: Илустрација

ЧИКАГО - Око 2.000 дјеце из америчке савезне државе Илиноис сексуално је злостављало римокатоличко свештенство између 1950-их и 2010-их, наводи се у данас објављеном извјештају државног тужиоца САД.

У истом извјештају наводи се да су црквени лидери често толерисали и прикривали злостављање.

Тужилац Кваме Раул данас је у извјештају од 696 страница поткрепио тврдње о злостављању против 451 католичког свештеника и других званичника католичке цркве у шест бискупија у тој савезној држави, преноси Ројтерс.

Наводи се да је најмање 1.997 дјеце сексуално злостављано у посљедњих седам деценија, као и да су у извјештају први пут објављена имена 149 чланова свештенства и верника за које се наводи да су били предмет вјеродостојних навода о сексуалном злостављању.

Извјештај је посљедњи у дугачком низу истрага широм света о сексуалном злостављању унутар Католичке цркве и честој пракси прикривања насилника и њиховог пребацивања на нове задатке, чиме се више дјеце доводи у опасност.

''Деценије одлука и политика католичке цркве омогућиле су познатим сексуалним злостављачима дјеце да се сакрију, често на видном мјесту'', рекао је Раул.

Многи од људи који су били злостављани не могу да траже правну помоћ због застарјелости злочина почињених у неким случајевима прије више деценија, додао је тужилац.

Надбискуп Чикага Блејз Ј.Чупић покушао је да одговори на критике да је црква скривала имена насилника наведених у извјештају, преноси Ројтерс.

Он је саопштио да су већина од 149 били припадници вјерских редова који нису били под директним надзором бискупија.

"Преживјели ће заувијек бити у нашим молитвама, а ми смо се посветили искорјењивању овог проблема и пружању исцјељења жртвама", рекао је Чупић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана