Око 20 имена за сада у трци за највише позиције у ЕУ

Танјуг
Око 20 имена за сада у трци за највише позиције у ЕУ

БРИСЕЛ - Четири месеца пред изборе за Европски парламент (ЕП), око 20 имена је у трци за челне позиције у ЕУ, пише ЕУОбсервер.

Како портал наводи, председница Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен још није најавила своју кандидатуру, али се очекује да ће тражити други мандат, будући да има велику подршку европских званичника.

Предсједник Савјета Европе Шарл Мишел најавио је да се неће поново кандидовати, а не зна се да ли ће то урадити предсједница Европског парламента (ЕП) Роберта Мецола и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

Судећи према претходним изборима у ЕУ, они који су рано саопштили да ће се кандидовати брзо су испали из трке, пошто је таква најава кандидатуре дала више времена њиховим противницима да их нападну, наводи портал. Нека од значајних имена која су већ у трци за различите положаје су бивши португалски премијер Антонио Коста, бивши италијански премијер Маро Драги, премијерка Данске Мете Фредериксен, естонска премијерка Каја Калас, бивши холандски премијер Марк Руте, премијер Шпаније Педро Санчез и ирски премијер Лео Варадкар.

Ерик Морис из Центра за европску политику у Бриселу каже да би, под претпоставком да Фон дер Лајен добије други мандат, политички однос снага поставио социјалисту за предсједника Европског савета и либерала за високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност.

Морис тврди да су Коста, Калас и Фредериксен озбиљни кандидати, иако Коста прво мора да разјасни недоумице у вези са истрагом у Португалу о корупцији. "Улози су високи за ЕУ због економског и безбједносног окружења", каже Морис и оцијењује да би "лични квалитети" појединаца требало да буду важнији него у прошлости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана