Оклахома гласала против легализације рекреативне марихуане

Танјуг
Оклахома гласала против легализације рекреативне марихуане

ОКЛАХОМА СИТИ - Гласачи у америчкој савезној држави Оклахоми одбили су легализацију марихуане у рекреативне сврхе, након снажног противљења вјерских и политичких лидера, као и полицијских и правосудних органа, преноси АП.

Оклахома је требало да постане 22. америчка држава која је легализовала употребу канабиса за одрасле и да се тако придружи конзервативним државама попут Монтане и Мисурија које су одобриле сличне приједлоге последњих година.

Многе конзервативне америчке државе такође су одбациле ту идеју, укључујуćи Арканзас, Северну Дакоту и Јужну Дакоту прошле године. Републикански гувернер Кевин Стит и многи републикански конгресмени и сенатори, који су били су против легализације марихуане за личне потребе и предводили кампању одбијања предлога поздравили су резултате гласања.

Гласачи Оклахоме су веć одобрили употребу марихуане за медицинске потребе у 2018., а држава има један од најлибералнијих програма у САД, са више од 2.800 лиценцираних амбуланти, док отприлике 10 одсто њене одрасле популације има медицинску дозволу за куповину и конзумирање канабиса.

Питање легализације марихуане у рекреативне сврхе било је једино на гласачком листићу током јучерашњег гласања, а према прелиминарним резултатима предлог је одбијен највише захваљући гласовима у руралним подручјима.

Да је предлог прошао, омогућио би сваком пунолотнем становнику Оклахоме да купи и поседује до 28 грама марихуане, као и концентрате и производе са марихуаном.

Због ниских пореза и јефтине земље знатно је олакшан улазак у индустрију медицинске марихуане у Оклахоми, што је довело до поплаве узгајивача, прерађивача и медицинскх диспанзера који се такмиче за ограничен број купаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана