Огласио се Бајден након што је његов син проглашен кривим

ГС
Огласио се Бајден након што је његов син проглашен кривим

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џо Бајден рекао је да ће поштовати одлуку пороте да прогласи његовог сина кривим за незакониту куповину оружја.

Бајден је одлетио у Вилмингтон након пресуде гдје је поздравио и загрлио свог сина на писти.

-Ја сам предсједник, али сам и тата. Џич и ја волимо нашег сина и јако смо поносни на човјека какав је данас - рекао је.

Бајден је додао да ће "прихватити исход овог случаја и наставити поштивати ​​судски процес док Хантер разматра жалбу".

Порота од 12 чланова прогласила је Хантера Бајдена (54) кривим за лагање о употреби дрога на обрасцу док је куповао пиштољ 2018. године.

Суочава се с могућом затворском казном након пресуде, која је означила и прво кривично гоњење дјетета актуелног предсједника САД.

Његова осуда по све три тачке оптужнице долази у кампањи Бајдена за реизбор у новембру, и мање од двије седмице након што је његов изборни противник Доналд Трамп и сам осуђен у Њујорку, преноси Кликс.

Предсједник САД раније је одбацио могућност помиловања свог сина, на чијем су суђењу објављени неугодни детаљи док су тужиоции покушавали доказати да је користио кокаин у тренутку када је купио пиштољ.

Поротници су разговарали с његовом бившом супругом, Катлин Буле, и бившом дјевојком, Зои Кестан, које су описале честе употребе дроге која су узеле данак његовим пријатељима и породици. Текстуалне поруке с детаљима о његовој овисности и фотографије, од којих неке приказују полуголог Хантера Бајдена, такођер су показане суду.

Хантер Бајден ће бити осуђен у наредних 120 дана, али судија који надзире случај није одредио датум саслушања. Пријети му до 25 година затвора, али правни стручњаци кажу да је врло мало вјероватно да ће коначна казна бити приближна тој.

Његови правни проблеми ће се наставити током цијеле године, као и током предизборне кампање његовог оца. У септембру ће се суочити са суђењем у Калифорнији под оптужбом да није платио 1,4 милиона долара пореза на приход.

Буде ли проглашен кривим у том случају, Хантер Бајден би се могао суочити с до 17 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана