Огласила се и Русија о смрти Ханијеа

Танјуг
Огласила се и Русија о смрти Ханијеа

МОСКВА - Смрт политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа је неприхватљиво политичко убиство које повећава ризик од ескалације у региону, изјавио је данас замjеник руског министра спољних послова Михаил Богданов.

''Ово је све веома лоше, ово је апсолутно неприхватљиво политичко убиство и то ће довести до даље ескалације тензија", рекао је Богданов за РИА Новости.

Према његовим ријечима, убиство ће имати негативан утицај на преговоре у Дохи.

Анкара је осудила убиство Ханијеа и позвала на међународну заједницу да заустави Израел прије него што се сукоб прошири на регион.

''Још једном је показано да влада (израелског премијера Бењамина) Нетанијахуа нема намјеру да постигне мир", наводи се у саопштењу турског Министарства спољних послова, преноси Ројтерс.

Портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани поручио је да Ханије није узалуд пролио крв, а да ће његова смрт ојачати "дубоку и нераскидиву везу између Техерана, Палестине и отпора".

Иранска Револуционарна гарда саопштила је јутрос да су Ханије и његов тјелохранитељ убијени у Техерану, гдје је лидер Хамаса присуствовао инаугурацији иранског предсједника Масуда Пезешкијана. 

Нико није преузео одговорност, али се сумња да иза убиства стоји Израел, који је претходно обећао да ће убити вође Хамаса због напада те групе 7. октобра, наводи АП.

Хамас је убиство назвао ''озбиљном ескалацијом'' и запријетио ''ратом за ослобођење Јерусалима''.

Израел није издао саопштење поводом убиства, што је често случаја када се ради о атентатима које изврши израелска обавјештајна агенција Мосад, наводи америчка агенција.

Повезане вијести:

Ко је био Исмаил Ханије, политички лидер Хамаса

Исламски џихад: Израел на ивици колапса, убиство Ханијеа уперено и против Ирана

Израел од 1996. убио четворицу лидера Хамаса

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана