Официри кажњени због пропуста у случају резервисте који је убио 18 људи

Танјуг
Официри кажњени због пропуста у случају резервисте који је убио 18 људи

ВАШИНГТОН - Три официра америчке војске кажњена су због непоштовања процедуре у случају војног резервисте Роберта Карда, који је прошле године у држави Мејн убио 18 људи прије него што је себи одузео живот, наводи се у војној истрази објављеној данас.

У истрази се наводи да се ментално здравље резервисте погоршало неколико мјесеци прије пуцњаве, а да је патио и од халуцинација, преноси Ројтерс.

Како се наводи, породица Роберта Карда контактирала канцеларију шерифа пет мјесеци раније како би пријавила забринутост у вези са његовим менталним здрављем и приступа најмање 10 комада оружја. Војна истрага је открила да је дошло до бројних пропуста у комуникацији између војних и цивилних болница, укључујући и Кардов ланац командовања у војсци.

-Ови пропусти у комуникацији утицали су на континуитет бриге наредника 1. класе Карда - наводи се у истрази.

Додаје се да административна акција против тројице припадника војске САД ''може ефективно да спријечи даље војно напредовање ових официра”.

Истрага је истакла да је Кард почетком 2023. патио од халуцинација и да је му је у јулу наређена процјена понашања у војној болници. Након што је пребачен у цивилну болницу Четири вјетра у Њујорку, Кард је пуштен послије 19 дана, дијелом због тога што је отказана судска расправа која би омогућила да Кард буде смјештен у ту установу против воље.

У истрази је напоменуто да је Кард у августу и септембру често причао о свом оружју и локацијама на којима би могао да пуца, а једном приликом је насрнуо на најбољег пријатеља.

Војска је саопштила да се дио мозга Роберта Карда налази у Националном војном медицинском центру Волтер Рид ради испитивања.

У свједочењу пред независном комисијом у јануару, званичници су бранили свој одговор на знаке упозорења о менталном здрављу војника, рекавши да су њихове могућности ограничене с обзиром на то да Кард није починио никакав злочин, објавили су тада локални медији.

У пуцњави 25. октобра у бару у граду Луистон убијено је 18 људи, а 13 је рањено, што је најсмртоноснија пуцњава у историји државе Мејн. Кард, специјалиста за снабдијевање нафтом који је био распоређен у резервну јединицу војске у оближњем граду Сако, пронађен је мртав два дана касније од прострелне ране коју је сам себи нанио у фабрици за рециклажу у којој је некада радио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана