Одобрен захтјев Приштине за чланство у Савјету Европе, Србија ће преиспитати учешће у тој организацији

ГС
Foto: Еуропа.еу

БРИСЕЛ - Захтјев Косова за пријем у Савјет Европе прослијеђен је у даљу процедуру у Парламентарну скупштину ове организације, одлучено је на данашњој ванредној сједници Комитета министара, изјавила је шефица Мисије Србије у СЕ Александра Ђуровић.

За ову одлуку гласали су представници 33 земље, седам је било против (Србија, Азербејџан, Грузија, Румунија, Кипар, Шпанија и Мађарска), док је пет било уздржано (Грчка, Словачка, Молдавија, Украјина и БиХ). Јерменија није гласала.

Наша делегација је одмах након гласања напустила салу, уз изјаву да ће Србија преиспитати моделе даљег учешћа у организацији, пренио је „Косово онлајн".

Данашње ванредно окупљање КМСЕ сазвано је на инсистирање Квинте, прије свих Њемачке, која је инсистирала да се апликација тзв. Косова, која је предата у мају прошле године, коначно нађе на дневном реду.

Прослијеђивање захтјева Косова за чланство у ПССЕ требало би да буде само први корак у дугој и компликованој процедури за пријем у ову организацију и уколико се процес не би убрзавао то би могло да потраје и годину-двије.

Шеф мађарске делегације у ПССЕ Немет Жолт успротивио се јутрос на Бироу ПССЕ покретању процедуре пријема тзв. Косова, уз питање да ли је ово добар тренутак за то.

Мађарски посланик питање је поставио директно замјенику генералног секретара Савјета Европе Бјорну Бергеу, уз коментар да је у актуелним геополитичким околностима у Европи потребно јединство.

Указао је и да би покретање процедуре за пријем Косова могло да изазове да неке државе откажу свој долазак на Самит СЕ у Рејкјавику, 16. и 17. маја. Одговор замјеника генералног секретара Бергеа је био да „питање Косова свакако неће бити дио Самита, а да њихов захтјев дуго стоји".

Доника Гервала се посебно захвалила Америци

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала оцијенила је да ова одлука представља „историјски корак за Косово", можда и, како је навела, најважнији од када је Приштина прогласила независност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана