Италија одобрила декрет за спровођење плана за опоравак

СРНА
Италија одобрила декрет за спровођење плана за опоравак

РИМ - Италијанска Влада одобрила је декрет како би осигурала благовремено спровођење плана о опоравку, који финансира ЕУ и обухвата 6,3 милијарди евра пореских олакшица за компаније посвећене уштеди енергије.

План је проистекао из договора који је Рим постигао са ЕУ да се обнови и побољша инвестициони програм вриједан 194,4 милијарди евра до 2026. године. Циљ Италије је такође да ријеши питања која су довела до тога да касни са потрошњом већ добијеног новца.

Рим је потрошио 45,65 милијарди долара између 2021. и 2023. године из фондова ЕУ послатих ради привредног опоравка од пандемије ковид 19, што је много мање од циљаних 86 милијарди евра у истом периоду, који је већ умањиван неколико пута и потом је крајем 2022. године одређен износ од 61,4 милијарди евра.

Међу низом мјера, декрет проширује овлаштења канцеларије премијера Ђорђе Мелони да именује специјалне комесаре када је угрожен више или један циљева.

Италијански министар за европска питања Рафаеле Фито истакао је да ће промјене повећати "свеукупну одговорност" оних који треба да троше средства ЕУ.

У документу у који је увид имала агенција Ројтерс наводи се да ће око 3,15 милијарди евра ове и наредне године отићи у помоћ компанијама које инвестирају у "иновационе пројекте" за смањење својих енергетских трошкова за најмање три одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана