Одлазећа финска премијерка се разводи

Танјуг
Одлазећа финска премијерка се разводи

ХЕЛСИНКИ - Одлазећа премијерка Финске Сана Марин и њен супруг Маркус Рајконен поднијели су захтјев за развод. "Захвални смо за 19 година проведених заједно и нашу вољену ћерку", написала је Марин на Инстаграму у сриједу.

У својој објави Марин је навела да је "још увијек најбоља пријатељица са Рајконеном, који је бизнисмен и бивши професионални фудбалер.

"Наставићемо да проводимо вријеме заједно као породица и једно са другим", додала је она.

Како преноси ББЦ, пар се вјенчао 2020. године и имају петогодишњу ћерку. Сана Марин (37) постала је најмлађа премијерка на свијету када је преузела дужност 2019. Међутим, њена странка левог центра изгубила је на општим изборима у априлу у тешкој трци од Националне коалиционе партије, коју предводи Петери Орпо и десничарске популистичке Финске Партије, коју предводи Рика Пура.

Њена влада је формално поднела оставку, али ће наставити да ради на привременој основи до формирања и именовања нове владе.

Орпо је рекао да се нада окончању преговора до јуна. Марин је уживала велику подршку током свог мандата, а многи су је хвалили што је увела Финску у НАТО и водила земљу кроз пандемију Цовид-19.

Али такође је често била мета критика због очигледне љубави према журкама, посебно када се у августу 2022. године на друштвеним мрежама појавио снимак на коме је пила, певала и плесала на једној забави. Марин је рекла да је видео снимљен у "приватним просторијама" и да је провела "једно вече са пријатељима".

Ипак, видео је изазвао бројне критике да је њено понашање нарушило "углед и безбједност Финске". Она је урадила тест на дроге, који се показао негативним, како би ублажила забринутост због њеног понашања и неколико месеци касније ју је парламент ослободио оптужби за недолично понашање.

Инцидент је довео до тога да су многе жене подржале премијерку, а на друштвеним мрежама објављивале су снимке на којима плешу у знак солидарности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана