Од почетка сукоба у Судану око 500 дјеце умрло од глади

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

КАИРО- Од почетка сукоба у Судану у априлу ове године око 500 дјеце је умрло од глади, укључујући двадесетак беба у сиротишту у престоници Картуму којим руководи влада, саопштила је данас организација Save the Children.

У саопштењу ове организације се наводи да најмање 31.000 дјеце нема приступ лијечењу од неухрањености и од повезаних болести с обзиром да је ова добротворна организација била приморана да затвори 57 својих центара за исхрану у Судану, преноси АП.

Судан је упао у хаос након што је 15. априла, послије вишемјесечних тензија између војске и супарничке паравојне фракције, ситуација ескалирала у отворене оружане сукобе који су Картум и друга урбана подручја претворили у бојно поље.

Многи грађани Судана живе без воде и струје, а здравствени систем у тој земљи је готово потпуно урушен.

Процјењује се да је у насиљу у Судану погинуло најмање 4.000 људи, рекла је Лиз Тросел, портпарол Канцеларије УН за људска права, али активисти и лекари на терену тврде да је број смртних случајева вјероватно далеко већи.

Више од 4,4 милиона људи било је принуђено да напусти своје домове и склони се од насиља у сигурнија подручја Судана, или да пребјегне у сусједне земље, показују подаци Агенције за миграције Уједињених нација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана