Од 9. до 11. октобра конференција о новим документима из периода папе Пија XII

Танјуг
Од 9. до 11. октобра конференција о новим документима из периода папе Пија XII

БЕОГРАД - У Риму се од 9. до 11. октобра ове године одржава прворазредно значајна међународна научна конференција под називом ,,Нови документи из периода понтификата папе римског Пија XII (1939-1958) и њихов значај у контексту хришћанско-јеврејских односа - дијалог историчара и теолога'', саопштио је данас Музеј жртава геноцида.

Како је наведено, посебна пажња током трајања ове међународне научне конференције биће посвећена деловању папе римског Пија XII у време Другог свJетског рата, а Музеј жртава геноцида је једина установа из Србије чији ће стручњаци бити присутни током конференције.

"Наш представник је Његово преосвештенство епископ пакрачко-слаовонски Г. Јован - председник Управног одбора Музеја жртава геноцида и један од водећих светских стручњака за тему историографије Холокауста у Југославији", додаје се у саопштењу.

У марту 2020. године папа римски Франциско дао је сагласност да јавности буду предочени милиони докумената који се односе на понтификат папе римског Пија XII (1939-1958).

Биће потребне деценије истраживања да би се утврдио пун значај ове архиве процијењене на најмање 16 милиона страница, али до неких важних открића се већ дошло и нова сазнања треба да буду представљена широј јавности, наводи Музеј жртава геноцида.

Истиче се да је зато основни циљ конференције, у чијем раду учествују водећи светски стручњаци, да покуша да да допринос расвјјетљавању најконтроверзнијих сегмената понтификата папе римског Пија XII, посебно оних који се односе на раздобље Другог свјетског рата.

Међународну научну конференцију, која представља до сада најзначајнији скуп посвећен истраживањима контроверзног историјског дјеловања папе римског Пија XII, поред осталих организују Апостолски архив, Меморијални центар ,,Јад Вашем'', Меморијални музеј Холокауста са седиштем у Вашингтону, Понтификални Грегоријански универзитет са седиштем у Риму и друге релевантне установе, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана